Sračinec: Održano predavanje za poljoprivrednike uoči početka sezone

| 30.1.2023. u 19:33h | Objavljeno u Našim krajem

Proteklog je četvrtka u prostorijama male dvorane Doma kulture u Sračincu održano još jedno u nizu od važnih predavanja za poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec, ali i šire, sve s ciljem lakše prilagodbe novom programskom razdoblju i lakšem ulasku u novu poljoprivrednu sezonu.

Nastavak je to aktivnosti na znanstveno-stručni skup Održiva i regenerativna poljoprivreda- novi poljoprivredni standardi održan proteklog mjeseca u Općini Sračinec, a koji je organiziran osobitim trudom gospođe Miljenke Križnjak.

Sve izmjene koje nosi novo programsko razdoblje u poljoprivredi, nastojale su kroz svoje predavanje približiti više stručne suradnice Ministarstva poljoprivrede Uprave za stručnu podršku Jelena Stipetić i Andreja Vukalović Pofuk, ali i tvrtka BIOinput iz Sračinca koja nudi paletu proizvoda namijenjenih ekološkoj i integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Na nepravilnu uporabu gnojiva i posljedično gubitak hranjiva te važnost kontinuiranih analiza tla na vrlo je jednostavan način u svojoj prezentaciji prikazao g. Josip Borak iz poduzeća Agrodata koje se bavi uzorkovanjem tla i preporukama gnojidbe nakon analiza. Obol predavanju i ovaj je put dala tvrtka Fanon iz Petrijanca koja poljoprivrednicima nudi suradnju kroz ugovaranje poljoprivredne proizvodnje prvenstveno deficitarnih sirovina poput uljarica.

- Općina Sračinec unazad 10 godina kontinuirano informira poljoprivrednike putem ovakvih događanja te se s pravom može deklarirati kao jedna od rijetkih općina u Varaždinskoj županiji koja redovito brine za svoje poljoprivrednike. Iako se na prvi pogled čini da Sračinec i Svibovec Podravski, kao mogli bismo reći prigradska naselja, nemaju osobito razvijenu poljoprivredu, vi koji i dalje obrađujete zemlju i proizvodite hranu dokaz ste da to nije tako. Hvala vam što ste ovako zainteresirani za novosti u ovoj sferi gospodarstva, a gospođi Križnjak puno hvala za svu uloženu energiju u posao okupljanja, informiranja i edukacije poljoprivrednika - naglasio je u svom obraćanju okupljenima načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Koliko su stručna predavanja potrebna poljoprivrednicima potkrjepljuje i činjenica kako su ova predavanja sve otvorenija kroz diskusiju pa je i ovaj susret poljoprivrednika bio prožet konstruktivnom raspravom, razmjenom iskustva, a korisne informacije vezano uz praksu primjene zelene gnojidbe i No-till obrade tla, na svom gospodarstvu svima je dao g. Alen Šopar, poljoprivrednik iz Međimurja. Skupu je prisustvovalo pedesetak sudionika, poljoprivrednici iz Sračinca, Petrijanca, Jalžabeta, poljoprivrednici s Ludbreškog područja, ali i susjednog nam Međimurja.

- Iznimno sam ponosna na sve poljoprivredne proizvođače, posebice na one iz mog Sračinca. Sav trud koji ovih desetak godina ulažem u podršku i promociju poljoprivrede isplatio se od prvog dana, posebice kroz zadnja dva događanja koja su održana u općini Sračinec - to su ORP Sračinec 2022 i skup održan ovog četvrtka. Iznimno me veseli činjenica da u Sračincu, općini koja je jedna on najmanjih, što se poljoprivredne proizvodnje tiče u Varaždinskoj županiji, poljoprivrednici imaju takvu podršku. Nastojat ću da se ta praksa nikad ne prekine i da iz godine u godinu samo raste - rekla je organizatorica skupa Miljenka Križnjak.

Galerija slika