Špilja Vindija uključena u EU projekt vrijedan šest milijuna kuna Foto: Voca.hr

Špilja Vindija uključena u EU projekt vrijedan šest milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 19.3.2016. u 07:59h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Donja Voća vodeći je partner s financijskim udjelom od oko 3,2 milijuna kuna u projektu “Putevima povijesti i prirode prema zajedničkoj budućnost, JUČER – DANAS – VANI” vrijednom šest milijuna kuna.

Kroz prekograničnu suradnju u projektu sa slovenske strane sudjeluju Občina Kidričevo i Univerza v Mariboru, Filozofski fakultet. Projekt je prijavljen na EU fond INTERREG Slovenija – Hrvatska te se očekuje pozitivna ocjena.

Cilj projekta jest pridonijeti promicanju održivog turizma graničnog područja mobilizacijom potencijala prirodne i kulturne baštine ruralnih područja sa svrhom jačanja gospodarske aktivnosti na lokalnoj razini te dobrobiti ljudi koji žive i rade na tom području ili ga posjećuju, te pokretanje i održivo korištenje baštine graničnih zajednica temeljem partnerske suradnje s ciljem jačanja prepoznatljivosti regije potaknuto podizanjem razine atraktivnosti spomenika prirode špilje Vindija i razvoja održivog turizma.

U Donjoj Voći, u Arheološkom parku Voća, razvit će se ponuda sadržaja za potrebe edukacije za osnovne škole, za centre edukacije u prirodi, za stručna istraživanja i za međugeneracijsko povezivanje. Kroz mentorstvo projektnih partnera osigurat će se da Arheološki park Voća bude „društveni primjer“ centra koji može posjetiti obitelj, umirovljenici ili mala djeca te kroz nekoliko sati živjeti u vremenu prije 10.000 godina. Za to područje važan je element prvi čovjek i njegov povijesni i prirodni način života koji se mora sačuvati.

Park će biti povezan s kulturno turističkim sadržajima Občine Kidričevo koja je partner u projektu, dok će Univerza u Mariboru biti zadužena za stručnu podršku projektu.