Speleološka udruga Kraševski zviri protiv ideje otvaranja kamenoloma Siljevec

Grad Ivanec/vv | 9.11.2023. u 18:56h | Objavljeno u Našim krajem

Pojedine vrste pronađene u špiljama i na Ivančici potpuno nove za znanost, druge ekstremno rijetke i ugrožene u Europi

Na području Varaždinske županije istražena su 94 speleološka objekta (špilje, jame, kaverne), od kojih 63 na području Ravne gore, 27 na području Ivančice te po par na Kalniku i Varaždinsko - topličkom gorju. Međutim, velik broj objekata nalazi se i na dijelu Ivančice u Krapinskoj županiji, tako da je na najvišoj planini sjevera evidentirano 77 istraženih speleoloških objekata, a stalno se pronalaze novi.

Istaknuto je to na predavanju u Muzeju planinarstva Ivanec, gdje je, u suradnji ivanečke SU Kraševski zviri i JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode te Gradskog muzeja Varaždin, predstavljena publikacija Špilje i jame – Podzemno bogatstvo Varaždinske županije.

Udruga Kraševski zviri – ponos Ivanca

O nastanku podzemnih objekata, njihovoj podjeli, istraživanjima, zaštiti te o problematici onečišćenosti špilja i jama na skupu je govorila predsjednica SU Kraševski zvir Valentina Kraš. Nazočnima se kratko obratila i ravnateljica Javne ustanove Sanja Kopjar, a nakon toga i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

- Grad Ivanec jako je ponosan na svoju speleološku udrugu, jedinu takvu na sjeveru Hrvatske. Imamo na umu i osobnu hrabrost njenih članova, jer spuštanje u podzemlje nije bezopasno, zahtijeva puno znanja i fizički je zahtjevno. SU K. zviri pridonosi novim znanstvenim spoznajama i zaštiti prirode, a osobito je pohvalan njen velik angažman protiv otvaranja kamenoloma Siljevec – istaknuo je Friščić.

Dr. sc. Mišel Jelić, kustos Prirodoslovnog odjela GMV-a, kazao je da su pojedine vrste pronađene u špiljama i na planini Ivančici potpuno nove za znanost, dok su druge ekstremno rijetke i ugrožene u Europi.

"NE" novoj rani na Ivančici!

- Jedno od takvih područja je planirano eksploatacijsko polje kamenoloma Siljevec na Ivančici. Tu smo pronašli novu špilju, a u njoj i oko nje detektirali smo rijetke i zakonom zaštićene vrste. Postavlja se pitanje: Jesmo li spremni sve to narušiti stvaranjem nove velike rane na Ivančici? Hoćemo li dopustiti da svu tu raznolikost uništi kamenolom? – naglasila je V. Kraš.

I u neformalnom druženju nakon promocije, posjetitelji su od stručnjaka mogli čuti nimalo utješne informacije o tome što će se dogoditi s prirodom ako bi došlo do otvaranja kamenoloma Siljevec na Ivančici, inicijative za koju su u Gradu Ivancu uvjereni da je provode moćni poduzetnički krugovi potpomognuti političkim elitama, a čemu se Grad žestoko protivi i poduzima sve što može kako se takve sulude ideje ne bi ostvarile.

20231103_201704_resized.jpg

predavanje16-krasevski_zviri-031123.jpg

predavanje3-krasevski_zviri-031123.jpg

rudnik_Krasevski_zviri_21.jpg

Ivijeva_jama_Margecan.jpeg