Smotrom operativnih snaga sustava civilne zaštite završeno obilježavanje Dana Općine Martijanec

| 14.11.2021. u 19:17h | Objavljeno u Našim krajem

Prezentacijom opreme i smotrom operativnih snaga sustava civilne zaštite Općine Martijanec završeno je obilježavanje Dana Općine Martijanec koje je započelo još u utorak predavanjem „Martijanec u slikama“ te nastavljeno otvorenjem dječjeg igrališta i svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

Općinski načelnik Branimir Nađ iznimno je zadovoljan održanim programom obilježavanja Dana Općine Martijanec naglasivši kako je posljednji dio bila smotra koja je dokaz zajedništva.

- Opremljenost naših vatrogasnih društava vrlo je dobra, ali ono što još više povjerenja ulijeva to su ljudi koji su uvijek spremni pomoći kakva god da se nevolja dogodi i koliko god teška situacija bila oni uvijek priskaču u pomoć što su dokazali nebrojeno puta. Prije desetak godina imali smo velike poplave i požare pri čemu je njihova spremnost bila ključna, a u današnje doba pandemije i potresa važnije je nego ikad stvorit sve potrebne preduvjete kako bi naša reakcija bila pravovremena i kvalitetna se što manje neželjenih posljedica - rekao je načelnik izrazivši nadu da će svi u sustavu civilne zaštite imati priliku za edukaciju i stjecanje novih znanja te imati što manje intervencija.

Uz to, načelnik je najavio rekonstrukciju Vatrogasnog doma za što će putem natječaja pokušati dobiti europska sredstva kroz Mjeru 7.4.1. ruralnog razvoja.

- Želja nam je imati jedan moderan vatrogasni dom koji će biti reprezentativan u općini i kakav naši vatrogasci i zaslužuju, koji će pružiti pravu slika našeg vatrogastva na koje smo izuzetno ponosni. Martijancu je potreban obnovljen dom, prilagođen potrebama modernog vatrogastva s kvalitetno opremljenim spremištima s lako dostupnom opremom - zaključio je Nađ.

Vatrogasna zajednica Općine Martijanec broji osam dobrovoljnih vatrogasnih društava, a središnja je operativna postrojba DVD Martijanec. Vatrogasna zajednica broji ukupno 635 članova, od kojih je 105 operativnih, te je po masovnosti u samom vrhu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Martijanec Saša Lenček istaknuo je kako su sva društva opremljena vozilima i propisanom zaštitnom opremom te kako su prošle godine dobili velike donacije.

- Od Hrvatske vatrogasne zajednice stiglo je pick up vozilo, iz Ministarstva gospodarstva brodica s prikolicom za nesreće na vodi. U sustavu civilne zaštite Općine Martijanec vatrogasci su doslovno jedina operativna snaga, a u proteklih smo se deset godina iskazali i prilikom poplava i velikih požara. Među rijetkima smo koji koriste i šire međunarodnu suradnju sa Slovenijom i Njemačkom, a imamo i dobru suradnju s kolegama iz Austrije - kazao je Lenček napomenuvši kako se VZO Martijanec kontinuirano usavršava svoje članove.

U smotri operativnih snaga sustava civilne zaštite Općine Martijanec sudjelovali su Državna uprava za zaštitu i spašavanje, HGSS – stanica Varaždin, PU varaždinska, Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg i osam DVD-ova s područja općine Martijanec – Hrastovljan, Slanje, Čičkovina, Madaraševec, Rivalno - Gornji Martijanec, Martijanec, Vrbanovec i Sudovčina.