Slab signal: U općini Bednja izmjerena jačina TV i radijskog signala Foto: Općina Bednja

Slab signal: U općini Bednja izmjerena jačina TV i radijskog signala

Varaždinske vijesti | 31.8.2017. u 16:08h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Temeljem pritužbi građana iz brojnih mjesta na području općine Bednja zbog lošeg televizijskog i radijskog signala i nemogućnosti da prate programe HRTV-a i drugih televizijskih i radijskih kuća, ali i lokalnih radija, Općina Bednja je dopisom upućenim Odašiljačima i vezama zatražila mjerenje jačine signala u naseljima iz kojih je pristiglo najviše primjedbi mještana.

Velik dio žalbi odnosi se i na loš prijem signala ivanečkog Radija FM Sjeverozapad preko kojeg Općina Bednja plasira velik dio dnevnih i servisnih informacija namijenjenih građanima ovoga kraja te tematskih emisija s važnim informacijama, a koje do pojedinih naselja i slušatelja u njima uopće ne stižu ili je njihov prijem loš.

Mjerenje je izvršeno u srijedu, 30. kolovoza, na ukupno 13 točaka i to u naseljima Šaša, Vrbno, Vranojelje, Brezova Gora, Jamno, Cvetlin (2 mjerne točke), Pleš, Bednja (2 mjerne točke), Benkovec, Dubovečaki i Mali Gorenec. Iz Općine Bednja ističu kako su mjerenja pokazala da je stanje na terenu loše.

- Na pojedinim dijelovima signal je vrlo slab, a najteže stanje je u nizinskim dijelovima Brezove Gore, gdje ga uopće nema. Vrlo loše stanje (velike smetnje) je i u Vranojelju, u centru Cvetlina, u Malom Gorencu, u Dubovečakima te u samom centru Bednje - napominju iz Općine.

Kako bi građani na ovom području uopće mogli pratiti TV programe, većina ih je ugradila satelitske antene, ali ima i onih koji prijem signala pokušavaju popraviti s brojnim antenama po krovovima i pojačalima.

Paradoks je, ističu iz Općine, što im, unatoč tome što signala nemaju ili je krajnje loš, HRTV svakog mjeseca uredno šalje račun za plaćanje televizijske pristojbe, odnosno za uslugu koju im ne isporučuje, a koju su građani prisiljeni plaćati pod prijetnjom ovrha, stoga i ne čudi ogorčenje građana ovakvom praksom.

Nakon što sljedeći tjedan stigne i pismeno izvješće Odašiljača i veza, Općina Bednja od mjerodavnih će službeno zatražiti da riješe ove probleme. S obzirom na to da se građani žale i na loše mobilne veze, rješenje toga problema aktualizirat će se s mobilnim operaterima.