Škvarić: "Ulaganja Ivkom-a na području grada Lepoglave gotovo i nema" Foto: Grad Lepoglava

Škvarić: "Ulaganja Ivkom-a na području grada Lepoglave gotovo i nema"

Varaždinske vijesti | 24.2.2022. u 11:50h | Objavljeno u Našim krajem

Početkom godine održan je sastanak gradonačelnika Lepoglave s predsjednicima gradskih mjesnih odbora. Tijekom sastanka gradonačelnik Marijan Škvarić upoznao je predsjednike mjesnih odbora s gradskim proračunom, planovima, aktivnostima, programima i projektima koji se, s ciljem daljnjeg razvoja Grada Lepoglave, planiraju realizirati u 2022. godini.

Predstavljajući gradski proračun, gradonačelnik Škvarić posebno je istaknuo značajna ulaganja u izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture vrijedna gotovo 14 milijuna kuna.

- Protekle smo godine realizirali sve započete projekte tako da u ovoj godini krećemo s realizacijom novih komunalnih projekata za koje planiramo, u okviru Programa građenja komunalne infrastrukture, uložiti 9,7 milijuna kuna. Uskoro krećemo s otvaranjem prvih natječaja i to za modernizaciju nerazvrstanih cesta. Planiramo uređenje devet novih dionica. Također, krenut ćemo i s raspisivanjem natječaja za sanaciju klizišta u Lepoglavskoj Vesi, Purgi i Očuri te s natječajem za uređenje grobne kuće u Lepoglavi - istaknuo je Škvarić dodajući da postoji neizvjesnost u kojoj će mjeri opća poskupljenja utjecati na povećanje troškova realizacije projekata što bi moglo dovesti do određenih korekcija u planovima.

Govoreći o kontinuiranim ulaganjima razvoj komunalne infrastrukture, koja se nastavljaju i u ovoj godini, naglašeno je da je komunalna naknada na području Grada Lepoglave jedna od najmanjih u okolici i da trenutno razina njene naplate doseže 80%. Istaknuto je i da ukupan iznos komunalne naknade ne pokriva ni troškove javne rasvjete na godišnjoj razini odnosno da su investicije znatno veće u odnosu na sredstva prikupljena kroz komunalnu naknadu koju plaćaju građani.

I dalje, istaknuto je na sastanku, postoji problem neevidentiranih kuća za odmor. I dok je dio njih prijavljen i građani za njih plaćaju naknadu, dio njih građani nisu prijavili te, shodno tome, i ne plaćaju naknadu, a što je, složni su svi, neodrživo i mora se riješiti.

- Predsjednici mjesnih odbora informirani su o razlozima poskupljenja odvoza otpada te su upoznati s mjerama koje Grad Lepoglava provodi kako bi određenim kategorijama građana pomogao u smanjenju troškova zbrinjavanja otpada. Riječ je o mjerama plaćanja odvoza staračkim domaćinstvima od strane Grada Lepoglave te plaćanja zbrinjavanja pelena. Za provedbu te dvije mjere Grad izdvaja gotovo 100.000 kuna - napominju iz Grada Lepoglave.

- Za sva smo domaćinstva na gradskom području nabavili spremnike za otpad tako da građani otpad mogu odvajati na kućnom pragu. Zbog toga smo uklonili spremnike za odvajanje otpada na javnim površinama tzv. zelene otoke za kojima više nema potrebe - poručio je gradonačelnik ističući da je, prema izvješću IVKOM-a, postotak odvajanja otpada na području Grada Lepoglave na razini 18-19%.

- Uvjeren sam da građani na području Grada Lepoglave otpad odvajaju u puno većoj mjeri - izrazio je gradonačelnik Škvarić sumnju u točnost IVKOM-ovih podataka te najavio nadzor odvoza otpada i provjeru postupaka kojima IVKOM dolazi do ovakvih rezultata.

Kad je o IVKOM-u riječ, nazočni na sastanku izrazili su nezadovoljstvo održavanjem groblja, a ponovno je aktualiziran problem vremena održavanja sprovoda.

Razgovaralo se i o aktualnostima vezanima za vodoopskrbu na području Grada Lepoglave. Gradonačelnik Škvarić ponovno je istaknuo da je Vlada RH ta koja je donijela odluku uredbu o vodoopskrbnim područjima.

- Potreban nam je onaj dobavljač vode koji će moći garantirati realizaciju projekta aglomeracije koji se do sada nije mogao provoditi jer je zakonom određeno da na području aglomeracije mora biti jedan dobavljač. Mi na našem području imamo tri dobavljača i zbog toga se, za razliku od svih drugih područja, projekt aglomeracije Grada Lepoglave ne provodi. Ne realiziramo li taj projekt, u budućnosti nas očekuju velike kazne koje je za one koji nemaju izgrađen sustav aglomeracije propisala Europska unija - poručio je gradonačelnik dodajući da ne vjeruje da su kapaciteti IVKOM-a na razini koja može garantirati realizaciju jednog takvog projekta.

Dodao je i da ulaganja IVKOM-a na području Grada Lepoglave gotovo i nema.

- Govoreći na ovom sastanku o tvrtki IVKOM uglavnom smo svi izražavali nezadovoljstvo njihovim radom. Zbog svega toga je prisutna dodatna sumnja da navedena tvrtka može uspješno provesti projekta aglomeracije Grada Lepoglave - zaključio je lepoglavski gradonačelnik.

lepoglava_sastanak_mo_lepoglava_22022022_2.jpg