Skupština Pčelarske udruga Čmalico: U 2019. godini podijelili 1500 medonosnih sadnica

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Skupština Pčelarske udruga Čmalico: U 2019. godini podijelili 1500 medonosnih sadnica Foto: Grad Lepoglava

Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje održala je u Lepoglavi svoju 7. redovnu izvještajnu Skupštinu. Iako sjedištem vezana za Bednju, Udruga Čmalico uz pčelare iz Bednje okuplja i pčelare s područja Grada Lepoglave i okolice, ukupno njih 62 koji raspolažu s 5100 pčelinih zajednica.

Govoreći o aktivnostima i radu Udruge u protekloj godini predsjednik Udruge Danijel Godinić zaključio je da je plan rada za proteklu godinu ispunjen. Pri tom je nabrojio niz provedenih aktivnosti među kojima se ističu projekt podjele 1500 medonosnih sadnica građanima realiziran uz potporu Grada Lepoglave, projekt Bednjanskog mednog doručka proveden u bednjanskoj osnovnoj školi te njenim područnim odjelima kao i najveći prošlogodišnji projekt realiziran uz financijsku potporu gradova i općina s područja bivše Općine Ivanec, izuzev Općine Donja Voća, a u okviru kojeg je pčelarima podijeljen šećer za prihranu pčela. Istaknuo je Godinić i da se tijekom protekle godine nastavilo sa školovanjem pčelara te sa sudjelovanjem na raznim manifestacijama i sajmovima na kojima se predstavila Udruga te medni proizvodi njenih članova. Izvješće o radu kao i ostala podnesena izvješća te predstavljene planove za 2020. godinu članovi Skupštine jednoglasno su prihvatili. 

Na ostvarenom u proteklom jednogodišnjem razdoblju članovima Pčelarske udruge Čmalico čestitali su na Skupštini nazočni gosti i uzvanici - gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza Dragutin Vedak, član Nadzornog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza Krešimir Piljak, zamjenik ravnatelja Kaznionice u Lepoglavi Stjepan Mađar, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Ivanec Ljudvek Cikač te kolege pčelari iz pčelarskih udruga iz Ludbrega i Jesenja. 

- Uz gospodarski segment vašeg rada, izuzetno je važan i onaj ekološki – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić čestitajući Udruzi i njenim članovima na provedenim aktivnostima. Istaknuo je pri tom odličnu suradnju Udruge s Gradom Lepoglavom koji je uz nabavku 1.5 tone šećera za potrebe prihrane pčela financirao i nabavku medonosnih sadnica podijeljenih građanima. - Uspjeli smo da se za prehranu djece u vrtićima na gradskom području koristi i med proizveden u našem kraju. Želja nam je i da domaći med uđe u osnovne škole i koristi za prehranu osnovnoškolaca što bi uz izuzetnu korist za zdravlje naše djece bila korist iz za vas pčelare – poručio je gradonačelnik Škvarić te najavio izgradnju tržnice u Lepoglavi u kojoj će se prodavati domaći autohtoni proizvodi, a gdje će prostor za prodaju proizvoda svojih članova moći dobiti i Pčelarska udruga Čmalico. 

- Iako najmlađa pčelarska udruga jedna ste od najaktivnijih – pohvalio je rad Pčelarske udruge Čmalico član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza Dragutin Vedak istaknuvši da su pčelari puno toga naučili od svojih pčela koje marljivim radom doprinose svojoj zajednici. I član Nadzornog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza Krešimir Piljak pohvalio je rad Udruge istaknuvši da je upravo Pčelarska udruga Čmalico svojom aktivnošću potaknula i druge pčelarske udruge na još aktivniji rad. 

Skupština je imala i svoj stručni dio tijekom kojeg je direktor Veterinarske stanice Ivanec Zorislav Rodek govorio o potrebi zaštite pčela od zaraznih bolesti. Poseban je naglasak pri tom stavio na američku gnjiloću koja prijeti pčelama i na prostoru Varaždinske županije. 

skupstina_pcelara_06.jpg

skupstina_pcelara_04.jpg

skupstina_pcelara_02.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.