Sigurniji promet na državnoj cesti kroz općinu Vidovec; uskoro sanacija i - nogostup Foto: Ivana Dreven

Sigurniji promet na državnoj cesti kroz općinu Vidovec; uskoro sanacija i - nogostup

| 16.3.2021. u 21:36h | Objavljeno u Našim krajem

Svi oni koji koriste državnu cestu D35 znaju koliko je ta cesta prometna, a time i opasna za sve sudionike u prometu.

S tim se problemom suočavaju i na području općine Vidovec, stoga su danas općinski načelnik Bruno Hranić, saborski zastupnik Anđelko Stričak i rukovoditelj poslovne jedinice Hrvatskih cesta Varaždin Davor Bobičanec, kod Područne škole Nedeljanec predstavili investicije vezane uz ovu cestu.

nedeljanec_cesta_promet_hranic_stricak_16032021_17.jpg

Govoreći o prometnoj sigurnosti na području općine, Hranić je istaknuo izuzetno dobru suradnju s Hrvatskim cestama.

- Oko investicija koje se odvijaju na području naše općine puno nam je pomogao i naš saborski zastupnik. Tu moram istaknuti izgradnju kanalizacije, vijednosti 55 milijuna kuna, koja se najvećim dijelom financira iz Kohezijskog fonda Europske unije, a posebno me veseli da smo postigli visoki nivo sigurnosti sudionika prometa na državnoj cesti D35. Upravo ovdje, ispred Područne škole u Nedeljancu, postavljen je semafor. Ovdje je, nažalost, veliki promet, imali smo nekoliko prometnih nesreća, na svu sreću s manjim posljedicama. Zahvaljujući Hrvatskim cestama, ova investicija od 250.000 kuna je realizirana. Uz to smo stavili i nekoliko semafora kod osnovne škole u Vidovcu, a osvijetljeno je i puno pješačkih prijelaza, zahvaljujući Hrvatskim cestama i angažmanu saborskog zastupnika Stričaka - rekao je Hranić.

nedeljanec_cesta_promet_hranic_stricak_16032021_13.jpg

- Važno je istaknuti da je jedan dio kanalizacije na državnoj cesti D35 završen i slijedi sanacija. Pritom moram napomenuti da Općina Vidovec priprema projekt i za izgradnju nogostupa na državnoj cesti D35. Tako ćemo, uz biciklističku stazu i sigurnost biciklista, s rješavanjem oborinske odvodnje, gdje su sredstva također osigurana od strane Hrvatskih cesta, ujedno rješavati i pitanje sigurnosti pješaka - naglasio je Hranić.

Anđelko Stričak je podsjetio da se na području Varaždinske županije planira graditi sedam aglomeracija.

- Dvije se grade, to su Varaždin i Varaždinske Toplice, međutim kod izvođenja radova je dolazilo do određenih nespretnosti od strane izvođača, što je izazivalo podosta negodovanja naših građana, tako da smo čak imali i prosvjede na nekim dionicama. Međutim, tome sad dolazi kraj. U sljedećih mjesec dana, kad govorimo o državnoj cesti na području općine Vidovec, ta će cesta biti presvučena novim asfaltom i tim činom ćemo završiti ovaj dio priče s izgradnjom aglomeracije na državnoj cesti u Vidovcu - napomenuo je Stričak.

nedeljanec_cesta_promet_hranic_stricak_16032021_14.jpg

- Bitno je naglasiti, kad govorimo o općini Vidovec, da ni u jednom mandatu ni jednog načelnika nije bilo toliko investicija koliko je bilo u ovom mandatu načelnika Hranića i njegovog tima, od izgradnje aglomeracije, uređenja cesta, do izgradnje novog dječjeg vrtića i Etno-kuće u Domitrovcu. Ovaj mandat je kolega Hranić, sa svojim suradnicima, proveo u projektima, a naravno, projekti su bitni zbog kvalitete života naših građana jer upravo oni će to koristiti - rekao je Stričak.

Rukovoditelj poslovne jedinice Hrvatskih cesta Varaždin Davor Bobičanec napomenuo je da će se, u sklopu projekta aglomeracije, državna cesta D35 kompletno obnoviti.

- Presvući će se novih habajućim slojem u cijeloj širini, s biciklističkim trakama, od Gojanca do kraja Vidovca, kroz cijelu općinu Vidovec i naselje Maruševec, kad se završi. Obnovit će se i horizontalna i vertikalna prometna signalizacija. Radovi bi trebali započeti nakon 15. travnja, odnosno nakon zimske službe, i to po fazama. Sada je spremno 1,5 km, a ostalo će ići kako će ugovorni izvoditelj i naručitelj radova Varkom uspjeti završavati, svakih 500 metara - pojasnio je Bobičanec.

nedeljanec_cesta_promet_hranic_stricak_16032021_15.jpg

Zamolio je građane za strpljenje do završetka radova, a dodao je da Hrvatske ceste rade i na izradi projektne dokumentacije rekonstrukcije raskrižja i izgradnje rotora uz buduću industrijsku zonu iza benzinske postaje u Vidovcu.

Anđelko Stričak se osvrnuo i na izgradnju brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava.

- Kad govorimo o budućim investicijama, bitno je naglasiti izgradnju brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava. Zasad su izrađene sve studije, ishođena lokacijska dozvola te se radi na ishođenju građevinske dozvole. Izgradnja te ceste je predviđena u četiri etape i toplo se nadamo da će Hrvatske ceste do kraja ove godine uspjeti ishoditi građevinsku dozvolu za prvi dio između Varaždina i Cerja Tužnog, negdje do Ciglane, da bi već iduće godine mogli početi s izgradnjom tog dijela. Na tom je dijelu vrijednost radova procijenjena na oko 100 milijuna kuna - rekao je Stričak.

nedeljanec_cesta_promet_hranic_stricak_16032021_6.jpg

nedeljanec_cesta_promet_hranic_stricak_16032021_10.jpg

brza_cesta_1.jpg

brza_cesta_2.jpg

brza_cesta_3.jpg

brza_cesta_4.jpg

brza_cesta_5.jpg