Sedlar: "Batinić omalovažava gradske vijećnike i teško optužuje vatrogasce za štetu proračunu" Foto: HNS Varaždinske županije

Sedlar: "Batinić omalovažava gradske vijećnike i teško optužuje vatrogasce za štetu proračunu"

Varaždinske vijesti | 13.5.2022. u 15:50h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Predsjednik podružnice HNS-a Ivanec i gradski vijećnik Gradskog vijeća grada Ivanca, Nikola Sedlar, priopćenjem se oglasio nakon jučerašnje sjednice ivanečkog Gradskog vijeća.

>> Burno na sjednici ivanečkog Gradskog vijeća (i) zbog bombona: "Ne lažite!"

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Na netom održanoj 17. Sjednici gradskog vijeća Grada Ivanca svjedočili smo neprimjerenom ponašanju gradonačelnika Milorada Batinića koji si je uzeo toliko slobode da javno na sjednici omalovažava gradske vijećnike te teško optužuje vatrogasce DVD-a Radovan za štetu u proračunu.

Naime, tenzije su krenule nakon donošenja Etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti u Gradu Ivancu gdje sam u ime kluba vijećnika HNS-a, HDZ-a i HSU-a iznio stav o potrebi donošenja takvog dokumenta, ali i izrazio zabrinutost s obzirom na činjenicu da zamjenik gradonačelnika gosp. Marko Friščić još uvijek radi kao zaposlenik u privatnoj tvrtki sa područja grada Ivanca, a koja surađuje i vrši usluge za Grad Ivanec. S obzirom na prethodno izneseni problem kojim bi se trebalo pozabaviti Etički odbor, također smo skrenuli pažnju o neodgovornom i nesavjesnom ponašanju zamjenika, a u dužnosti načelnika Stožera Civilne zaštite, jer zborove građana za vrijeme važenja epidemioloških mjera nije organizirao sukladno istima, a na kojima je i sam sudjelovao.

Nakon izlaganja, gradonačelnik nije dao mogućnost svojem zamjeniku da sam replicira, već je preskočio dio odgovora oko organizacije zborova građana, a vezano na temu sukoba interesa njegovog zamjenika, vidno revoltiran, odgovorio da do istoga neće doći, te da ove insinuacije možemo objesiti „mačku o rep“.

Neprimjeren rječnik gradonačelnika Batinića nastavlja se i u točki 5. dnevnog reda o imenovanju ravnatelja Dječjeg vrtića Ivančice, na pitanje i raspravu vijećnika o njegovom ne dolasku na priredbe dječjeg vrtića, te o tome da za vrijeme korona krize Grad Ivanec nije zaposlenicima osigurao zajamčene materijalne dodatke, odnosno da im je on osobno priopćio da će ostati bez regresa i božićnice.

Nastavno na „priopćenje“ gradonačelnika, sindikat je tražio sastanak kako bi se postigao dogovor, ali gradonačelnik ih odbija primiti gotovo godinu dana. Na kraju gradonačelnik je problem riješio uvjetovanjem raskida kolektivnog odgovora ukoliko ne odustanu od potraživanja božićnica i regresa. Na raspravu vijećnika, uslijedila je reakcija gradonačelnika koji je ispalio - Lažete kao pas! Nadodao je da je sada namjerno prekršio Etički kodeks, koji je ranije usvojen.

Omalovažavanja vijećnika se nastavlja i u sljedećoj točki koja se odnosi na stavljanju van snage Odluke o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Ivanca, kada je gradonačelnik implicirao da samo vijećnici njegove nezavisne liste razumiju zašto se mora prodati zemljište uz dječji vrtić, pa stoga ne postavljaju pitanja, dok mi ostali ne razumijemo pa zato sudjelujemo u raspravi.

Posljednji gradonačelnikov ispad i optužbe na račun vatrogasaca uslijedile su na pitanje o postavljanju metalne konstrukcije kod DVD-a Radovan kako bi se istom zaštitilo novo navalno vozilo od oštećenja djelovanjem vanjskih čimbenika, obzirom da se postojeća garaža više ne može udubiti.

I tada gradonačelnik potpuno gubi živce i javno proziva DVD Radovan da ima saznanja od njihovih članova da su namjerno kupili krivo vozilo, koje ne zadovoljava trenutne gabarite garaže te tako indirektno optužio DVD Radovan da su nanijeli više milijunsku štetu proračunu Grada Ivanca. Ovakvo klevetanje i optužbe na račun vatrogasaca zasigurno ne doprinose razvoju dobrih odnosa ljudi koje svakodnevno trebamo.

S obzirom na težinu situacije, u ime HNS-a grada Ivanca, tražit ćemo očitovanje svih aktera ovog predmeta oko nabave vozila i neadekvatne garaže jer se nakon ovakvog ispada postavljaju pitanja: Da li je zaista DVD Radovan oštetio proračun? Da li je gradonačelnik Batinić sudjelovao u tome? Da li je gradonačelnik Batinić bio upoznat sa svim detaljima nabavke i adekvatnosti garaže, a svjesno sve prešutio?

Vrijeme će pokazati tko je i kako potrošio značajna sredstva možda na štetu gradskog proračuna ili je gradonačelnik Batinić javno oklevetao i optužio vatrogasce."