Sedam gerontodomaćica na pomoć 71 staroj, nemoćnoj i bolesnoj osobi

VV | 4.3.2022. u 08:26h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U prostorima Poduzetničkog inkubatora u utorak je, 1. ožujka, održana završna konferencija projekta Zaželi – aktivne u zajednici, koji je iz EU socijalnog fonda financiran iznosom od 644.235 kuna. Njegov je nositelj Gradsko društvo Crvenoga križa Ivanec, a partneri na projektu su Grad Ivanec, Općina Maruševec, Centar za socijalnu skrb Ivanec i HZZ – Područni ured Varaždin.

Ravnateljica GDCK Jasminka Ruhek podsjetila je da je u njemu zaposleno 7 žena iz skupine teško zapošljivih (pet s područja Ivanca i dvije s područja Maruševca).

Do 31. siječnja one su se brinule o čak 71 staroj, nemoćnoj i bolesnoj osobi, pomažući im u obavljanju kućanskih poslova, održavanju osobne higijene, nabavi lijekova i kućanskih potrepština, u pripremi obroka, prijevozu itd. U sklopu programa one su ujedno pri Pučkom otvorenom učilištu Varaždin završile program osposobljavanja za gerontodomaćice.

Prosječna poljoprivredna mirovina – 1.598 kn

J. Ruhek je u svom obraćanju posebno naglasila probleme osoba koje su u izrazitom riziku od siromaštva, a to su prvenstveno primatelji poljoprivrednih mirovina. Njihove mirovine su iznimno niske i na području Ivanca iznose u prosjeku 1.598 kuna.

- U bližim planovima nam je otvaranje socijalne samoposluge, nastavak zagovaranja modela pružanja socijalne usluge u kući, s time da država treba preuzeti ulogu jamca kvalitete usluge i zaštite korisnika. Potrebna je i bolja koordinacija među pružateljima socijalnih usluga – naglasila je J. Ruhek uz naglasak da primanje socijalne pomoći treba biti slobodan izbor svakog građanina.

Posebna zahvalnost upućena je gerontodomaćicama na njihovu požrtvovnom radu i to Ines Čovran, Ivanki Gašpert, Petri Prokić Oiman, Spomenki Matijašec, Vesni Švetak, Vlatki Pofuk i Verici Grabar.

Standard nam rapidno pada

Gerontodomaćicama, Crvenom križu kao nositelju projekta te svim partnerima zahvalio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić:

- Grad Ivanec uvijek je do sada, a tako će biti i ubuduće, pomagao i uključivao se u svaku akciju kojoj je cilj bio pomoć potrebitima. Prva vijest koja nas je danas dočekala jest ona o povećanju cijena kruha na 9 kuna; to je samo jedno u nizu poskupljenja osnovnih živežnih namirnica i pokazatelja da nam standard svima rapidno pada. S obzirom na val poskupljenja koji tek predstoji i koji će najteže pogoditi upravo socijalno ugrožene kategorije građana, kao i na ratnu situaciju u Ukrajini i izbjegličku krizu s kojom se već suočavamo i u kojoj svi moramo pokazati solidarnost, pred nama je razdoblje u kome će ova pitanja ući u prvi plan – naglasio je Batinić.

Novi socijalni program Grada Ivanca

I Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec, izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovog EU projekta koji pridonosi socijalnoj komponenti, čestitao Crvenom križu i gerontodomaćicama te najavio i buduću potporu svoje općine ovakvim projektima.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Robert Čusek konstatirao je da su se tijekom provedbe projekta Zaželi korisnici usluga osjećali bolje i sigurnije:

- Kao i uvijek do sada (a to se ponovno potvrđuje i u najnovijoj ukrajinskoj izbjegličkoj krizi) najbolji lijek za nevolju drugog čovjeka uvijek je – čovjek. Rad od vrata do vrata, od srca do srca – poručio je Čusek.

Izostali projekti na državnoj razini

Voditelj Ispostave HZZ-a Ivanec i aktualni predsjednik GDCK Zlatko Barbir je, kao posebnu vrijednost projekta, izdvojio činjenicu da je bio usmjeren prema teško zapošljivim ženama koje su i same bile ugrožena skupina. Međutim, konstatirao je i nedostatak, a to je da sada, kad on završava, na razini države nema nekog drugog projekta koji bi bio logičan nastavak ovog i u koji bi se žene mogle uključiti i tako si i dalje osigurati pristup tržištu rada.

crveni_kriz8-010322.jpg

projekt_zazeli.jpg