SDP-ov vijećnik Slunjski na Gradskom vijeću Ivanca predložio potpore poduzetnicima uz uvjet dizanja plaća

VV | 1.12.2023. u 09:27h | Objavljeno u Našim krajem

Na sjednici ivanečkog Gradskog vijeća, održanoj 29. studenog SDP-ov vijećnik Mihael Slunjski predložio je gradonačelniku Miloradu Batiniću uvođenje financijskih potpora za poduzetnike, uz to da glavni uvjet za dobivanje potpore bude povećanje plaće radnicima za minimalno 10%.

- Poduzetnici bi ovu mjeru mogli koristiti za nabavu strojeva, uređaja, opreme, alata, uređenje interijera, nabavku informatičke opreme i sustava te za promotivne aktivnosti. S obzirom da smo mi područje sa razvijenim poduzetništvom, a izrazito malim plaćama, smatramo da bi ovom mjerom doprinijeli daljnjem razvoju poduzetničke klime, stvorili pozitivno poslovno okruženje i omogućili radnicima veće plaće - stoji u priopćenju koje je SDP poslao nakon sjednice. 

U području turizma Slunjski je predložio uvođenje turističkih tematskih ruta, kroz koje bi se uredilo niz biciklističkih ruta i odmorišta s vidikovcima i informacijskim panelima, klupama, stolovima i pergolama, te bi se na taj način turistički povezale sve atrakcije i promovirao krajolik cijelog ivanečkog područja. Sve rute bile bi označene prometnom i biciklističkom, ali i informativnom signalizacijom radi bolje prezentacije kulturno povijesne i prirodne baštine grada.

- Jednako tako bilo bi dobro da se izradi mobilna aplikacija za korisnike u kojoj bi bile označene rute i odmorišne točke, prirodne i kulturne znamenitosti na rutama, lokalni proizvodi, događanja, restorani, kafići, servisi te ostale atrakcije zanimljive lokalnom stanovništvu i turistima. S obzirom da imamo Centar za posjetitelje i Muzej planinarstva poželjno je da se u sklopu njih otvore suvenirnica i vinoteka, gdje bi bila izložena za kušanje i prodaju vina domaćih vinara - kaže Slunjski koji je također u raspravi o izmenama i dopunama Poslovnika Grada Ivanca izrazio nezadovoljstvo iz razloga što sukladno članku 103. Poslovnika predlagatelji izmjena mogu biti isključivo Odbor za Statut i Poslovnik i jedna trećina gradskih vijećnika.

- S obzirom da je u navedenom slučaju izmjene Poslovnika predložio gradonačelnik smatramo da je to kršenje tog istog Poslovnika. Jednako tako se ne slažemo s time da čelnik izvršne vlasti nameće predstavničkoj način na koji će funkcionirati i određuje tko će gdje i kada raspravljati. Naposljetku na prijedlog SDP-a izmjene nisu prihvaćene, te bi Odbor za Statut i Poslovnik Gradskog vijeća, zajedno sa nadležnim službama Grada, trebao pristupiti izradi novog Poslovnika usklađenog sa zakonima RH - smatra SDP-ov vijećnik.