SDP-ov načelnik Maruševca na press konferenciji u Saboru govorio o greškama novog indeksa razvijenosti

VV | 1.3.2024. u 18:20h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik Općine Maruševec i potpredsjednik ŽO SDP-a Varaždinske županije Mario Klapša sudjelovao je u petak u Hrvatskom saboru na konferenciji za medije pod nazivom “Zašto je indeks razvijenosti neupotrebljiv?”. 

Uz njega na konferenciji su govorili i saborski zastupnik i član Predsjedništva SDP-a Branko Grčić te načelnica općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić.

Početkom siječnja Vlada je donijela Odluku o razvrstavanju općina, gradova i županija prema indeksu razvijenosti za naredno razdoblje. Pri tome je napravljena pogreška u izračunu koja je u nepovoljniji položaj stavila veliki broj jedinica lokalne samouprave u smislu mogućnosti korištenja razvojnih pomoći i potpora.

Načelnik Maruševca Mario Klapša rekao je da se indeks treba temeljiti na realnim i točnim izračunima i da ne smije kažnjavati one koji najbolje rade na razvoju svojih lokalnih sredina.

- Kad se radi o novcu, smatram da bi brojke i izračuni trebali biti izrazito točni. S druge, puno važnije strane, to vam izgleda kao izvjesna kazna, zato što ste napredni, zato što radite na razvoju, i da će se sredstva koja su nastala u vašemu kraju prelijevati u neke druge sredine koje su bitno nerazvijene. Mi danas o ovome ne bismo morali govoriti da Republika Hrvatska nije izrazito centralizirani sustav i da jedinice lokalne i regionalne samouprave za bilo koju veću kapitalnu investiciju ili nekakav iskorak u području socijalne skrbi i zdravstva ne mora tražiti pomoć od strane države ili pak od strane fondova Europske unije.

U jako velikom broju javnih natječaja i javnih poziva upravo je kriterij taj čuveni indeks razvijenosti koji onda vam dodatno daje što više bodova da bi projekt mogao proći, odnosno veći intenzitet potpore. Ja ću se osvrnuti na potpore za dječje vrtiće. SDP se zalaže za to da bi vrtići trebali biti besplatni. Mi smo to željeli obistiniti i realizirati u općini Maruševec, no zbog evo takvih izračuna po kojima ispada da je dijete u primjerice Babinoj Gredi vrijednije od djeteta u Varaždinu, nismo u toj mogućnosti. Ograničenja što se tiče indeksa razvijenosti posebno su izražena u natječajima i javnim pozivima koji se tiču izgradnje infrastrukture, potpora u kulturi, turizmu, ali i u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja, koji u Hrvatskoj, nažalost, obilježava niska obuhvaćenost djece u programima predškolskog odgoja, pri čemu je mnogim roditeljima zbog malih plaća, nezaposlenosti, pristupačnost ovog sustava potpuno nedostupna - rekao je Klapša.