SDP IVANEC Predložili smo konkretne mjere za razvoj zelenih politika i izgradnju javnih stanova

SDP/Varaždinske vijesti | 16.2.2023. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 15. veljače, održana je 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca. SDP-ov vijećnik Mihael Slunjski aktivno se uključio tijekom sjednice u dvije rasprave i postavio je četiri vijećnička pitanja, navodi se u priopćenju GO SDP-a Ivanec, koje prenosimo u cijelosti:

"Na sjednici je usvojen Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka Grada Ivanca. Unutar Plana našle su se dvije mjere koje je gradonačelniku predložio SDP.

Prva mjera je izgradnja i modernizacija biciklističko – pješačkih staza, s obzirom da bicikl postaje sve poželjnije i ekološki prihvatljivije prijevozno sredstvo. Druga mjera je rekonstrukcija javne rasvjete na području grada, kako bi se postavile suvremene svjetiljke bazirane na LED tehnologiji koje će zamijeniti natrijeve i živine svjetiljke.

Nažalost, nije bilo sluha za električni javni prijevoz, ali mogle su se barem uvesti subvencije za korištenje javnog prijevoza, sa ciljem povećanja prijevoznih linija i smanjenja emisija CO².

Jednako tako nije prihvaćen prijedlog za osnivanje Zelenog fonda Grada Ivanca, putem kojeg bi se građanima subvencionirao prelazak na obnovljive izvore energije.

U toku rasprave o Planu predložili smo gradonačelniku da razmisli o oslobađanju od plaćanja parkinga za električna vozila, kako bismo potaknuli uporabu vozila na alternativni pogon.

Kod Odluke o prodaji objekta sa pripadajućim zemljištem glasali smo protiv. Radi se o kući koja se nalazi u prigradskom naselju Lančić, nedaleko od centra Ivanca i u blizini autobusnog stajališta.

Predložili smo da se navedeni objekt prenamjeni i doradi u javne stanove, kadrovske i socijalne namjene. Moguće je opremiti najmanje četiri stana, u koje se mogu smjestiti liječnici, učitelji, ljudi slabijeg socijalnog statusa i bez krova nad glavom…

Tijekom sjednice skrenuli smo pozornost da u gradu Ivancu zgrade HZMO i županije, kao i dvorana Srednje škole, nemaju adekvatan prilaz za osobe s invaliditetom. Upozorili smo na ponovnu pojavu klizišta u naselju Škriljevec, u zaselku Bajzi, kao i na oštećenje mosta u naselju Pece i ceste kroz Ul. Vladimira Nazora prema naselju Jerovec, kaže se u priopćenju GO SDP-a Ivanec."