Sastanak u Općini Vinica: Treba zaštititi mještane od lisica! Foto: VV arhiva

Sastanak u Općini Vinica: Treba zaštititi mještane od lisica!

M.P./Varaždinske vijesti | 9.8.2017. u 09:25h | Objavljeno u Našim krajem

Štete od lisica i ostalih predatora te štete od divljači bila su tema sastanka, koji je prošli tjedan održan u prostorijama Općine Vinica na inicijativu načelnika Marijana Kostanjevca. Naime, Kostanjevac je radni sastanak sazvao zbog učestalih pritužbi mještana općine na štete koje im nastaju zbog lisica.

Sastanku su nazočili predstavnici PU varaždinske, Lovačkog saveza Varaždinske županije, Veterinarske stanice Varaždin, Varaždinske županije i Lovačke udruge "Opeka" Vinica.

- Zajedničkom akcijom želimo zaštititi naša domaćinstva, koja posljednjih mjeseci i godina trpe velike štete od lisica. Znam da se unutar 300 metara ne smije pucati, no smatram da se jednom koordiniranom akcijom ipak može pronaći način da se zaštite naši mještani - naveo je Kostanjevac.

Predsjednik županijskog Lovačkog saveza Ivan Kutnjak ukazao je kako to nije problem samo na području općine Vinica, već i u drugim općinama i gradovima u županiji.

- Zakon, nažalost, otežava bilo kakvu intervenciju lovaca na terenu - ukazao je Kutnjak.

Na to se nadovezao tajnik Lovačkog saveza Slavko Labaš, naglasivši da čl. 64. Zakona o lovstvu sve govori. Usto, na sastanku je također naglašeno da prema čl. 19. imovinu treba štiti vlasnik zemljišta, a okupljeni su se istovremeno usuglasili da je suradnja ovakvog oblika dobra te da svi moraju odraditi svoj dio. Općina pak mora donijeti program zaštite divljači.

Predsjednik Lovačke udruge "Opeka" Vinica Marijan Adamić ukazao je i na problem nekontroliranog odlaganja životinjskog otpada (od peradi, svinja), a što također u velikoj mjeri privlači lisice.

Na upit načelnika postoje li tragovi bjesnoće, predstavnik Veterinarske stanice rekao je da se ona danas premalo istražuje, premda postoji velika ili stalna opasnost od bjesnoće, koja je smrtonosna.

- Upravo se stoga mora stimulirati lovce na odstrel lisica i neprekidno kontrolirati bjesnoću - rečeno je.

Ivica Matošić pohvalio je ispred PU varaždinske sastanak, poručivši da se jedino na ovaj način može nešto napraviti, a također je naveo kako bi trebalo kupiti više pušaka za uspavljivanje.

Na kraju sastanka, svi su okupljeni zauzeli stav i donijeli zaključak da se taj problem mora dići na razinu svih općina i gradova u županiji te da treba dodatno educirati mještane, ali i stimulirati lovce za svaku odstrjeljenu lisicu.

Načelnik Općine preuzeo je obavezu da se svi načelnici i gradonačelnici što prije sastanu kako bi još jednom proučili cjelokupnu problematiku, a potom o svemu obavijestili i resorno ministarstvo na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem.

sastanak 1

Označeno u