Sastanak Savjeta mladih Lepoglave, Ivanca i Bednje: Pasivnost mladih jedan je od glavnih problema Foto: Grad Lepoglava

Sastanak Savjeta mladih Lepoglave, Ivanca i Bednje: Pasivnost mladih jedan je od glavnih problema

Varaždinske vijesti | 15.9.2018. u 19:52h | Objavljeno u Našim krajem

Savjet mladih grada Lepoglave inicirao je zajednički sastanak susjednih savjeta mladih iz Bednja i Ivanca na kojem su iznijeli zajedničke probleme i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Kroz zanimljivu raspravu mladi su detektirali nekoliko problema počev od loše prometne povezanosti u vidu javnog prijevoza što otežava mogućnosti druženja mladih, a uz to kao neizostavni problemi lokalne zajednice istaknuti su generalna nezainteresiranost i pasivnost mladih.

- Umjesto da se izbore za bolji položaj u društvu i pokaži sav svoj potencijal, mladi se danas prečesto puta toliko zatvaraju u sebe i slažu sa svime što im se nudi da je izrazito izazovno izvući ih iz te letargije – napomenula je predsjednica Savjeta mladih grada Lepoglave Martina Lončarek dodavši pritom kako to nije samo problem Lepoglave već čitave Hrvatske.

S tim su se složili i članovi Savjeta mladih općine Bednja i grada Ivanca koji također traže najbolje načine kako s jedne strane postati relevantan faktor u procesima donošenja odluka jer, kako je istaknuto, za razliku od Lepoglave, u Ivancu i Bednji Savjet mladih nije toliko često involviran u procese donošenja odluka, a s druge strane, zbog te letargije teško je 'dići' mlade da se sami pokrenu.

savjet_mladih_lepoglava_ivanec_bednja_1.jpg

Sastanku je na poziv Savjeta mladih grada Lepoglave prisustvovao i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, koji se osvrnuo na ulogu i pomoć lokalne politike u nastojanjima da se situacija okrene u korist mladih.

- Žive blizu, nose se s istim izazovima, vodi ih dobra volja i aktivizam kojima žele rješavati svoje probleme. Dijele isti entuzijazam i ne bježe od svoje odgovornosti. Ovi mladi ne sjede po kavama već traže najbolja rješenja kako povezati mlade iz našeg kraja i kako konačno pokazati društvu da su mladi neiskorišten potencijal i društveni resurs s kojim treba raditi. Iznimno mi je drago biti dijelom njihove proaktivnosti i iskrenim nastojanjima poboljšanja položaja mladih u današnjem društvu. S takvim je ljudima, suradnicima i partnerima uvijek dobro pronalaziti rješenja i aktivno raditi u lokalnoj zajednici – kazao je Kovač.

savjet_mladih_lepoglava_ivanec_bednja_2.jpg

Između brojnih tema, mladi su tako razgovarali i tražili rješenja kako unaprijediti sustave stipendiranja, kako poboljšati javni prijevoz, kako kreirati programe za mlade u ovom kraju, a bilo je riječi i o udrugama mladih i aktivizmu mladih, prostorima za mlade te radionicama u školama. Otvorili su puno tema i predložili neke konkretne korake.

- Nadamo se da će i susjedne jedinice lokalne samouprave prepoznati ulogu i značaj mladih u svojim mjestima. Glavu gore i idemo dalje zajedno! – poručili su mladi nakon sastanka.

savjet_mladih_lepoglava_ivanec_bednja_3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci