Samo Općina Cestica uspjela dobiti potporu za dječji vrtić

vv | 6.12.2021. u 07:13h | Objavljeno u Našim krajem

Od 108 općina i gradova, koji su prijavili projekte dječjih vrtića na mjeru Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, svega 14 je uspjelo dobiti potporu, uglavnom su to slavonske općine. Iz Varaždinske županije samo je Općina Cestica uspjela dobiti potporu, dok svi drugi nisu, uključujući i Grad Varaždin, koji je završio na 94. mjestu.

- Zbog visoke razvijenosti grada Varaždina, velikog broja prijava i (pre)malo predviđenih sredstava za tu namjenu, u pozivu na mjeru 7.4.1., projekti vrtića u Hrašćici i Kulturnog centra u Gornjem Kučanu nisu uspjeli dobiti sufinanciranje preko EU mjere 7.4.1. za ruralni razvoj, ukazuju u Gradu, dodajući da ti projekti do lipnja uopće nisu postojali, nova uprava je za samo dva mjeseca pokrenula i pripremila oba projekta i uspješno ih aplicirala.

Početno odobrena sredstva za izgradnju svih vrtića, kako ukazuju, bila su samo 50 milijuna kuna, da bi se naknadno povećala na 84 milijuna kuna, što je bilo dovoljno za tek 14 prijava od ukupno 108, mmeđu kojima je bio i vrtić u Hrašćici.

- Za usporedbu, kada je 2019. odobreno sufinanciranje izgradnje dječjeg vrtića u Donjem Kućanu, Varaždinu je bio 101. na rang listi, ali su odobrena sredstva bila čak 712 milijuna kuna, dok su ove godine ona puno manja, samo 84 milijuna kuna. Slična je situacija bila i s prijavom Kulturnog centra u Gornjem Kućanu. Od ukupno čak 250, odobrene su samo 23 prijave, a Grad Varaždin je s 51 bodom završio na 193. mjestu, vele u Gradu te naglašavaju da, bez obzira na činjenicu da nisu uspjeli dobiti oba projekta, ishodit će građevinske dozvole za njih i potražiti sufinanciranje kroz druge EU fondove i mjere koje se otvaraju u skorije vrijeme.