ReLIFE Bednja: Grad Ludbreg prijavio projekt vrijedan 5,5 milijuna eura

VV | 1.12.2021. u 11:20h | Objavljeno u Našim krajem
LS METAL
Grad Ludbreg uspješno je prijavio projekt ReLIFE Bednja na program Europske komisije LIFE 2021-2027. Predviđeno trajanje projekta je 6 godina, a ukupna vrijednost 5,5 milijuna eura. U projektnom konzorciju, osim Grada Ludbrega, nalaze se  Prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko ihtiološko društvo, Hrvatske vode i Varaždinska županija.
Cilj projektnog prijedloga je regulirati i revitalizirati korito rijeke Bednje od Kučana Ludbreškog do željezničkog mosta u Ludbregu, ukloniti invazivne biljne i životinjske vrste, obnoviti staništa i nativne riblje zajednice donjeg dijela Bednje u ludbreškom području, uključujući i ludbreška jezera te omogućiti održivo korištenje usluga obnovljenog vodenog ekosustava na korist Ludbrega i njegovih stanovnika, ali i znatno šireg područja. 

Rijeka Bednja, najduža rijeka čiji se čitav tok nalazi u Hrvatskoj, posjeduje vrlo bogatu i raznoliku ihtiofaunu. Preliminarnim istraživanjem provedenim od strane PMF-a Zagreb tijekom 2021.godine utvrđeno je da je područje oko korita rijeke Bednje,ali i čitav Otok mladosti, izrazito bogato stanište različitih biljnih i životinjskih vrsta. Rijeku Bednju nastanjuje 35 vrsta, što predstavlja čak četvrtinu od ukupnog broja slatkovodnih riba Hrvatske i naglašava važnost obnove i očuvanja riblje zajednice Bednje za cjelokupnu hrvatsku bioraznolikost. Štoviše, čak 11 ribljih vrsta koje obitavaju ili su obitavale u Bednji uvršteno je na Dodatke Direktive o staništima i divljim vrstama Europske unije te se njihovo očuvanje smatra od posebnog značaja za čitavu Europsku uniju.

 Nažalost, antropogene aktivnosti dovele su do negativnih promjena u nativnoj ihtiofauni pa je nekoliko vrsta nestalo iz Bednje, smanjene su populacije i narušena struktura ostalih nativnih vrsta, a prisutne su i četiri strane vrste. Kao glavni razlozi negativnih efekata po riblju zajednicu, ali i čitav vodeni ekosustav, prepoznate su znatne promjene staništa, kao i pregrade koje su dovele do urušavanja staništa i sprječavaju migracije migratornih vrsta riba. Kako bi se uklonio taj negativan učinak, projektom je predviđena izgradnja riblje staze koja će povezati rijeku Bednju sa Mlinskim kanalom i tako omogućiti migraciju riba.

- Projekt je osmišljen u 3 razine:  prva razina aktivnosti usmjerena je isključivo na obnovu i očuvanje prirodnog ekosustava, druga povezuje vrijednosti prirodnih zajednica s ljudskom zajednicom, dok se aktivnosti treće razine odnose na uređenje prostora za rekreativne i edukativne svrhe. Ovaj projekt osmišljen je kao višerazinski, multidisciplinarni konzervacijski program čijim se aktivnostima nastoje riješiti primijećeni problemi i obnoviti prirodno stanje ekosustava te, u konačnici, vratiti prirodu u naše živote - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.
Srdačan pozdrav,
Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci