Rekordan proračun od 92 milijuna kuna donosi brojne kapitalne projekte i investicije u Novom Marofu Foto: Grad Novi Marof

Rekordan proračun od 92 milijuna kuna donosi brojne kapitalne projekte i investicije u Novom Marofu

VV | 30.12.2019. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem

Proračun Grada Novog Marofa za 2020. godinu je 91,8 milijuna kuna. Proračun je donesen na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa, a riječ je o rekordnom proračunu koji sadrži niz kapitalnih projekata i investicija.
Kroz Program građenja komunalne infrastrukture za 2020. godinu planiraju se investicije vrijedne 38 milijuna kuna. Za građenje i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta osigurano je 10,1 milijuna kuna, od čega 3,5 milijuna za rekonstrukciju ulice kod Autobusnog kolodvora i Vatrogasne ulice s parkiralištima u Novom Marofu. U planu je i kapitalni projekt izgradnje i proširenja javne rasvjete, a kreće se i s izradom projektne dokumentacije za građenje novog groblja u Novom Marofu. Za sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Čret” osigurano je 14,4 milijuna kuna, a gradit će se i reciklažno dvorište te nabaviti spremnici za otpad.

Najveći proračun ikad!

– Važan dio ovog proračuna su upravo pomoći od subjekata i EU fondova koji se planiraju u svoti od 41,8 milijuna i to za spomenutu sanaciju deponija otpada, rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića i izgradnju reciklažnog dvorišta te za nerazvrstane ceste, adaptaciju društvenih domova i ulaganja u sportske objekte – naveo je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač dodajući da se radi o najvećem proračunu ikada.
Uz velike investicije nije se zaboravilo ni na ostala područja.
Jenkač je istaknuo kako Grad Novi Marof kontinuirano sufinancira radove na restauraciji crkve Blažene Djevice Marije Kraljice Svete Krunice u Remetincu te će isto nastaviti i u 2020., a nastavit će se i radovi na obnovi utvrde Grebengrad u suradnji s Ministarstvom kulture. Proračun je u konačnici prihvaćen većinom glasova. Na sjednici je prihvaćen i rebalans proračuna kojim se isti povećava za 880.000 kuna i sada iznosi 79,8 milijuna.
– U 2018. godini ostvaren je višak od 7,1 milijuna kuna iz kojeg je pokriven manjak od prethodne godine te je ostao čisti višak prihoda od 4,6 milijuna. U 2019. realizirane su neke investicije koje nisu bile prvotno planirane, dok kod nekih neće doći do realizacije iz objektivnih razloga – naglasio je Jenkač.

Civilna zaštita zadovoljavajuća

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Novog Marofa prihvaćena je i analiza stanja sustava civilne zaštite na području Grada Novog Marofa za 2019. godinu prema kojoj je stanje zadovoljavajuće. Donesen je i niz planskih dokumenata koji uređuju stanje sustava civilne zaštite, kao i Godišnji plan razvoja te Smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite u 2020. godini. Prihvaćen je i Plan djelovanja Grada Novog Marofa u području prirodnih nepogoda za sljedeću godinu.
– Svrha ovog Plana je prikaz specifičnosti prirodnih nepogoda na području grada kako bi se stanovništvo uputilo na primjenu mjera sprečavanja nepogoda i ublažavanju njihovih posljedica. Evidentirane su i moguće nepogode na području grada – rekao je gradonačelnik Novog Marofa te dodao kako je analizom vidljivo da Grad ima snage i sredstva kojima će provesti mjere za ublažavanje i otklanjanje izravnih posljedica prirodnih nepogoda.
Dodajmo i kako je vijećnik Ninoslav Bartolec podnio zahtjev za mirovanje mandata, a umjesto njega u Gradskom vijeću dužnost će obnašati Monika Marić. Donesen je i prijedlog rješenja o imenovanju Ivane Kušek za ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, kojoj je produžen mandat na vrijeme od 4 godine.