Rekordan Plac na Gmajni za završetak Dana Miholja u Sračincu

MGA/VV | 29.9.2019. u 20:43h | Objavljeno u Našim krajem

Dani Miholja, manifestacija kojom u Sračincu slave Dan Općine i Dan Župe sv. Mihaela arkanđela, završnicu je imala u nedjelju, upravo na blagdan sveca zaštitnika općine. A na pripremljene programe ove se godine odazvao rekordan broj mještana i gostiju u Sračincu.

Središnji je događaj bio Plac na Gmajni uz prezentaciju starih zanata i obrta,degustacije i izložbe radova i rukotvorina ispred Doma kulture u Sračincu. Vrlo zadovoljan posjetom i atmosferom na manifestaciji bio je načelnik Božidar Novoselec.

- Moram se vratiti nekih 18, 19 godina unazad kada je troje ljudi, Stanka Miko, Darko Auker i moja malenkost, sjelo i dogovaralo da krenu događanja u općini. Nekada smo imali jednu vatrogasnu zabavu i nogometni turnir. A danas imamo Dane Miholja koji traju deset dana. Plac na Gmajni ima ove godine ima rekordan broj izlagača, štoviše, ne možemo prihvatiti sve one koji bi željeli doći - rekao je Novoselec te dodao da su Srakari poznati kao dobri domaćini.

- Svatko tko dođe dobiva besplatnu hranu, piće i ovdje je drugačije nego na mnogim ostalim mjestima gdje se organiziraju ovakvih sadržaji, a gdje se treba plaćati placovina. Ovdje kod nas toga nema. Danas nas je i vrijeme poslužilo. Organizacijski ne možemo podbaciti i danas je ovdje došlo između pet i deset tisuća
osoba, možda čak i više - kazao je načelnik Općine Sračinec. Stanka Miko naglasila je da su na Plac na Gmajni stigli izlagači iz četiri županije.

- Posebno smo ponosni što smo dobili izlagače iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Virovitičko-podravske županije. Ono što je bitno da su se ove godine priključili i OPG-ovi koji su nakon nekoliko godina nagovaranja pristali da dođu i pokažu ono što oni marljivo proizvode. Ima i dosta udruga žena koje ustvari čuvaju našu tradiciju, rukotvorine i izvornosti. Ukupno je 47 izlagača na Placu na Gmjani što je najveći broj do sada - rekla je Miko.

Veliku pozornost svake godine izaziva i pripremanje „srakarskog gulaša“. Ove je godine 1500 porcija pripremilo deset profesionalnih kuhara s područja Općineačinec pod stručnim vodstvom kuhara Damira Crlenog i Anđelka Levanića.

- Kao i u svim našim projektima, tako i u ovome svake godine dižemo ljestvicu. I natalitet se u Sračincu povećava, pa i mi pripremamo sve više. Ovaj put to je 1500 porcija, za koje smo upotrijebili oko 200 kilograma kvalitetne divljači, 40 kilograma vrganja, 50 kilograma luka, 10 kilograma paprike, mrkvu, celer. Sve je prirodno i gastronomski autohtono, kako nam i etika struke nalaže. Mora biti i malo pikantniji da se poslije 'začini' finim gemištom, srakarskim - naglasio je Anđelko Levanić.

Besplatni „srakarski gulaš“ pripremljen je i podijeljen zahvaljujući sponzorima kojima je zahvalio načelnik Novoselec. U programu posljednjeg dana Miholja sudjelovali su i članovi Športsko-ribolovnog društva Sračinec, Trakoščanski streličari, Udruge kuburaša Maruševec. Za najmlađe su organizirane kreativne radionice na dječjem igralištu „Velika graba“. Sportski dio „odrađuju“ domaći nogometni klubovi Sračinec i Podravac iz Svibovca Podravskog prvenstvenom utakmicom III. ŽNL Varaždin. A zabava i veselje završavaju pod šatorom modnom revijom za klince te nastupom glazbenog sastava „Najbolji hrvatski taburaši“.