REAGIRANJE Kruno Jurgec: Članak je potpuno senzacionalistički s ciljem obmanjivanja javnosti

Varaždinske vijesti | 21.12.2021. u 16:25h | Objavljeno u Našim krajem

Bivši načelnik Općine Donja Voća Kruno Jurgec reagirao je na članak pod naslovom "Revizija utvrdila nepravilnosti u poslovanju, istraga u tijeku", koji je objavljen na našem portalu i u novom broju Varaždinskih vijesti.

Njegovo reagiranje objavljujemo u cijelosti:

Članak je potpuno senzacionalistički s ciljem obmanjivanja javnosti. Nadalje u istom tekstu se neistinama poništavaju konkretni podaci i dokumenti. Stoga zahtijevam da zbog objektivnog informiranja javnosti objavite sljedeće:

 Doista nakon toliko mjeseci kako i sama navodi da je „preuzela“ Općinu Donja Voća gđa. Kočet, osim time da se bave poslom kako uništiti sve ono dobro što sam ja radio ne bave se ničim konstruktivnim te su očigledno suočeni sa plodovima svojeg nerada.

Nalaz obavljene revizije nisam vidio pa isti ne mogu komentirati, kao niti prijave koje su podnesene, oni kojima su poslane će obaviti svoj posao i na isto nemam nikakvih komentara.

Svoj posao u Općini Donja Voća sam obavljao predano i sukladno Zakonu, poštujući procedure, Odluke te smjera donesenog Proračuna. Kakav trend razvoja je imala Općina Donja Voća u periodu od 2009 do 2021 godine javno je dostupan podatak.

Ostvarivati projektima a najviše EU projektima prihode veće od izvornog proračuna također može samo sposoban. Potpisati ugovor vrijedan više od 20 proračuna, Uvesti Općinu Donja Voća ( samo 5 JLS u RH je to uspjelo) u sustav PDV-a i time uštedjeti više od 20.000.000,00 kn također može samo sposoban i radišan načelnik.

Jednim projektom Općini bar 40 godina omogućiti prihode veće od izvornog proračuna može samo čestit i radišan čovjek, koji umjesto da mu se veli fala dobiva ovo s čime se ja suočavam sada. Potrošiti i upropastiti može svatko.

Nadalje u vrijeme kada sam ja bio načelnik nije se moglo desiti da se sjednice sazivaju bez dokumentacije, da se Vijećnicima ne daju materijali i odgovori na pitanja koja traže prije sjednice, nije se moglo desiti da se na Vijeću donesu Odluke koje se tek naknadno dostavljaju Vijećnicima na znanje.

Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture najveći je infrastrukturni projekt koji je jedna Općina u Varaždinskoj županiji ikada potpisala.

Na njegovoj pripremi i provedbi do mojeg odlaska bile su angažirane sukladno Zakonu stručne i sposobne osobe odnosno tvrtke, koje svoje znanje dokazuju svojim referencama odrađeni projekata.

Njih su zamijenili „samoprozvani stručnjaci“ u evidentnim sukobima interesa. Projekt pokriva više od 15.000 domaćinstava u 7 Općina i jednom gradu te je za njegovu provedbu spomenuti SAFU ( Središnja agencija za financiranje i ugovaranje fondova EU) uz potpis ugovora 2 puta odobrio i Ex ante kontrolu.

Nadalje uz spomenuti SAFU potpisnik Ugovora je i MRRFEU (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU), na sve to naravno nije bilo nikakvih primjedbi i provedeno je od strane mene osobno.

Dodatno tome provedena su i 2 javna savjetovanja te je nedavno 02. prosinca 2012 godine provedeno otvaranje Javne nabave gdje je pristigla 1 ponuda vrijednosti manjoj 7.000.000 kn od procijenjene.

Nikada nećemo saznati što bi se desilo da se tome poslu pristupilo predano i da se stvar rješavala odmah kad je trebala biti riješena, koliko bi se ponuđača javilo i koja bi zadnja cijena bila.

Postoji za svaki moj potez jasan trag i dokaz zašto se isto činilo, dali je i sada tako vidjeti ćemo uskoro?!

Nadalje se navodi da je Općina zatečena sa nizom financijskih problema a iako se radila revizija nismo dobili podatak o iznosu tog financijskog problema?

Do tada vrijedi korespondirati s onima što je gđa. Kočet i ekipa koja je bila s njom na primopredaji dobila od mene u pisanom izvješću a tamo stoji da su obaveze Općine nešto manje od 7 milijuna kuna dok su vrijednost potpisanih Ugovora veće od 70 milijuna kuna.

Nadalje tamo stoji i to da je Općina Donja Voća od Vlade Republike Hrvatske odnosno Ministarstva financija dobila odobrenje za kreditno zaduženje kod HPB u iznosu 12.500.000,00 kn.

Dokumente dajem u prilogu, jedan u originalu a druga dva sa web stranica Vlade RH jer više nisam bio načelnik.

Spominjati da se kršio Zakon kod kupnje novog vatrogasnog vozila je sramotno. Dakle Vijeće je usvojilo Proračun, donesli smo 2 puta Odluke o zaduživanju, izglasan je bio rebalans Proračuna te je na kraju Vlada RH dala odobrenje za zaduženje kod HPB-a i to dana 02. lipnja 2021 godine! Zašto to nije realizirano treba pitati gđu. Kočet.