RAZOČARANJE Ove sezone vučnica na skijalištu Jarki kod Prigorca neće biti u pogonu

| 13.2.2018. u 11:12h | Objavljeno u Našim krajem

Brojne domaće skijaše razočarala je informacija da ove sezone vučnica na skijalištu Jarki kod Prigorca neće biti u pogonu. Staza će u zimskim uvjetima biti otvorena za sanjkanje u cijeloj širini i redovito uređivana, a sanjkanje će biti u potpunosti besplatno.

- U želji da poštujemo sve zakonske propise, koji se odnose na pogon žičara za prijevoz putnika, trenutno smo u postupku ishođenja redovne godišnje dozvole za rad naše vučnice. Osim važećeg atesta vučne užadi koji posjedujemo, hrvatski propisi nameću i nevjerojatan niz dodatnih zahtjeva na vučnice, koji se u gotovo jednakoj mjeri odnosi na velike, potencijalno opasne žičare, kao i na male vučnice poput naše - kaže nam Željko Harjač.

Naglašava da je, iz građevinskog aspekta, svi objekti i skijaška vučnica imaju sve potrebne dozvole.

- Osnovni problem su propisi za dobivanje dozvole za rad vučnice, koji iziskuju velike financijske izdatke i, po našem mišljenju, postavljaju prevelike zahtjeve na male vučnice. Razumljivo je da za žičare s visećim kabinama ili za “sjedežnice” treba osigurati maksimalnu sigurnost zbog toga što sigurnost putnika izravno ovisi o ispravnosti svih uređaja, ali propisivati gotovo iste norme za vučnice, pri kojima je skijaš uvijek na zemlji, prkosi svakoj logici - kaže Harjač.

Zakon o žičarama, kako upozorava, otvara mogućnost da ministarstvo propiše smanjeni opseg zahtjeva na manje zahtjevne vučnice, ali, na žalost, takvi propisi nisu nikada doneseni

- Nadali smo se da će sastanak vlasnika žičara, inspektora i predstavnika akreditirane tvrtke za inspekciju sigurnosti žičara, vučnica i uspinjača za prijevoz osoba, koji je najavljen za travanj prošle godine biti prilika da se ukaže na ovu problematiku, ali do sastanka do danas nije došlo - ukazuje Harjač i dodaje kako se s ovim problemom susreće većina malih skijališta.
Omiljeno skijalište brojnih žitelja Varaždinske županije tako će zasad biti na raspolaganju samo onima zainteresiranima za sanjkanje, grudanje i uživanje u snježnoj idili, kojih je također mnogo.

- Svim našim gostima-skijašima iskreno se ispričavamo i molimo za razumijevanje. Poduzimamo sve što je u našoj moći kako bismo vam ponovno omogućili uživanje u skijanju - poručuju vlasnici. 

Označeno u