Slavljenje sv. Martina zaštićeno kulturno dobro u 22 gradova i općina, među kojima su i Varaždinske Toplice

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.11.2019. u 18:10h | Objavljeno u Našim krajem

U dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu održana je svečanost u povodu obilježavanja upisa “Hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa” u Registar kulturnih dobara RH - Lista zaštićenih kulturnih dobara na koji je stigla i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Inicijatori upisa ove u Hrvata vrlo raširene tradicije u Registar kulturnih dobara su Kulturni centar sv. Martin Hrvatska i Grad Dugo Selo, a Ministarstvo kulture tu je inicijativu prihvatilo.

Slavljenje sv. Martina zaštićeno je kulturno dobro u 22 lokalne jedinice u Hrvatskoj, a među institucijama koje su upisane kao nositelji članstva u Kulturnom centru sv. Martin – Hrvatska je i Turistička zajednica Grada Varaždinske Toplice, istaknula je između ostalog Ratković.

- Sretna sam i ponosna, ovo je veliki dan i veliki događaj koji puno govori o tome što ćemo mi od toga dobiti. Varaždinske Toplice obilježavaju Dan grada 11. studenoga, znači na sam blagdan sv. Martina. Već smo dio kulturnog itinerara „Putevima sv. Martina”, a ispred naše župne crkve postavili smo Stopu sv. Martina. Ovaj se projekt provodi već nekoliko godina, organizirali smo brojne radionice i doista smo mnogo toga odradili prije nego što je došlo do ovog službenog dijela i ove svečanosti – izjavila je gradonačelnica Ratković.

Događanja i manifestacije kao što je slavljenje sv. Martina nisu samo dio tradicije, već ih treba promatrati i s turističkog aspekta koji je Varaždinskim Toplicama također iznimno važan.

- Mi smo se turizmom bavili od prapovijesti, a danas Varaždinske Toplice svoj razvoj temelje upravo na kulturnoj i povijesnoj baštini Sve ono što imamo, što su nam ostavili preci u nasljeđe, moramo čuvati i njegovati i truditi se da i taj segment bude dio naše turističke ponude – zaključila je toplička gradonačelnica.

Svečanost u Zagrebu upotpunio je svojim nastupom vokalni ansambla “Angeluš” iz Zagreba, a prisutne su pozdravili prorektorica za nastavu Hrvatskog katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič i gradonačelnik Dugog Sela gospodin Nenad Panian, dr.med.dent.