Radovi na uređenju Memorijalnog centra u Ivancu odvijaju se bolje od očekivanog! Foto: Zdenko Horvat

Radovi na uređenju Memorijalnog centra u Ivancu odvijaju se bolje od očekivanog!

VV | 18.3.2023. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem

U posljednjih pet mjeseci članovi UDVDR PVŽ Ivanec bili su izrazito aktivni. Proveden je velik broj događanja u kojima je sudjelovalo više stotina posjetitelja, a među njima je 4. memorijal Solina/Krtanjek u Jerovcu, 9. Dani sjećanja na Vukovar "Ni Sjene više nema" s komemoracijama na groblju u Kamenici i kod spomen obilježja u Ivancu, Kolona sjećanja, promocija knjige "Svjedočim“ o stradavanju Tovarnika i Ilače u Domovinskom ratu te predavanja u školama i Centrima izvrsnosti na temu "Domovinski rat – Istina o slobodi“, istaknuto je na sjednici središnjeg odbora UDVDR PVŽ Ivanec.

Od provedenih aktivnosti u ovoj godini istaknut je veliki angažman na uređenju Memorijalnog centra/Muzeja Domovinskog rata u Ivancu.

- Centar se uređuje vlastitim i sredstvima donatora, prijatelja te poznanika. Veliko mi je zadovoljstvo što brojni donatori nude svoju pomoć, svakodnevno pomažu i upravo zbog toga radovi se odvijaju brzinom iznad svih očekivanja. To je dokaz da nas ljudi cijene, da prepoznaju vrijednost naše udruge i definitivno potvrda da smo prepoznati kao udruga koja radi na interesima cjelokupnog društva - istaknuo je voditelj uređenja Zvonimir Grđan.

Svečano otvorenje Muzeja planirano je za početak jeseni ove godine, kada će on biti dostupa za sve koji će se u njemu htjeti podsjetiti, ili upoznati s ratnom poviješću ivanečkog, lepoglavskog, bednjanskog, maruševečkog, voćanskog i klenovničkog kraja u Domovinskom ratu.

Raspravljalo se i o prostoru u braniteljskoj zgradi u Gajevoj ulici u Ivancu, kojega pojedine udruge koriste mimo dogovora i mimo stavki iz potpisanih ugovora. Zbog nepridržavanja dogovora unutarnjeg uređenja i njegova korištenja, bit će predložen sastanak svim korisnicima kako bi se aktivnosti u njemu i korištenje uskladili sukladno ugovoru o njegovu korištenju.

Također, najavljeno je kako će široj javnosti od jeseni biti dostupan film "Zaboravljena mladost".

UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec svake srijede od 9 do 11 sati su u prostorima tajništva u ulici Đ. Arnolda 11, Ivanec dostupni svojim članovima, jednako kao i svim hrvatskim braniteljima, koji se mogu učlaniti u udruge, upisati za sistematske preglede koji su ponovno pokrenuti i sve drugo iz domena rada udruga, te se pozivaju svi kojim imaju potrebu i to žele da se obrate u navedenom terminu.