Prvim rebalansom proračun Grada Ivanca povećan na blizu 50 milijuna kuna

Lj.R./Varaždinske vijesti | 27.5.2019. u 20:09h | Objavljeno u Našim krajem

Većinom od 14 glasova vijećnika HNS-a, HSU-a, HDZ-a i SDP-a te uz suzdržan glas jednog nezavisnog vijećnika, Gradsko vijeće Ivanca na sjednici u petak, 24. svibnja, donijelo je prvi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. Njime je ivanečki proračun, s prvobitno planiranih 46,58 povećan na blizu 50 milijuna kuna.

Rebalans proračuna je, kao što se i očekivalo, bio glavna tema sjednice. Na povećanje prihodne strane proračuna uvodno se osvrnuo gradonačelnik Milorad Batinić, kao zakonski predlagač izmjena i dopuna gradskog proračuna.

- Grad Ivanec je po završnom računu za 2018. godinu ostvario višak proračunskih prihoda od 3,44 milijuna kuna. Zahvaljujući tomu, kao i nastavku rasta prihoda i u razdoblju siječanj-ožujak ove godine (temeljem čega su planirane i projekcije do kraja 2019.), novim izmjenama i dopunama novi je proračun za 2019. planiran u povećanom iznosu. Zakonska je obveza grada da povećane prihode uskladi s realnim rashodnim potrebama, što je i učinjeno izmjenama i dopunama proračuna koje su pred vama – naglasio je gradonačelnik.

Kako bi novi proračun bio što realniji, u njega su uključeni i iznosi iz revidiranih troškovnika projekata koji će se ove godine izvoditi na gradskom području, a koji sadrže realne i konkretne cijene izvođenja radova.

Vijećnici su usvojili i svih pet izmijenjenih i dopunjenih gradskih programa koji su sastavni dio proračuna – gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, održavanja komunalne infrastrukture, kulture, socijalne skrbi i sporta. Svi programi (osim kulture) su povećani, a najveće povećanje sredstava namijenjeno je gradnji komunalne infrastrukture.

Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture povećan je za čak 3,37 milijuna kuna (s 11,65 na 15,12 milijuna). Najveće povećanje je na stavci gradnje prometnica i prometnih površina, u što se ove godine planira utrošiti 12 milijuna kuna. Više novca uložit će se i u gradnju dječjih igrališta, trgova i parkova te u uređenje groblja, pri čemu su sredstva za to s planiranih 1,63 povećana na 2,14 milijuna kuna. Također, osigurano je i 380.000 kuna više za gradnju javne rasvjete i osvjetljivanje pješačkih prijelaza.

Za 181.600 kuna povećan je i Program održavanja komunalne infrastrukture - s dosadašnjih 3,74 na 3,92 milijuna kuna.

Za 250.000 kuna povećan je i Program javnih potreba u sportu - s 1,4 na 1,65 milijuna kuna. Ova sredstva Grad je odobrio za potrebe uređenja terena i opremanja pratećim objektima pomoćnog nogometnog igrališta u Salinovcu, čime se NK Ivančici Ivanec omogućuje stvaranje uvjeta za dobivanje licence za natjecateljsku godinu 2019./2020.

Program javnih potreba u kulturi je smanjen za više od pola milijuna kuna. Do smanjenja je došlo zato što Ministarstvo kulture nije u planiranim iznosima popratilo pojedine kandidirane projekte pa su i planirane stavke morale biti usklađene s dobivenim iznosima.

U sklopu rasprave o rebalansu proračuna, jedna od tema bila je i sport. Naime, Zdenko Đula (HDZ) je ocijenio da Grad Ivanec financijski dobro stoji te da bi stoga morao povećati sredstva ZŠU, kojoj se iznos od 650.000 kuna godinama nije povećavao. A u međuvremenu je došlo i do povećanja broja klubova i broja djece koja se bave sportom.

- Za iduću godinu predložit ću povećanje sredstava ZŠU-u za 100.000 kuna. Također, Grad je spreman izdvojiti dodatnih 50.000 kuna za financiranje kadra (profesora tjelesne kulture) koji bi profesionalno pomogao voditi brigu o sportu grada Ivanca. Strategija razvoja sporta u završnoj je fazi i očekujem da se njome definira koji su sportovi (ne klubovi!) prioritetni na području grada Ivanca i koji trebaju imati prvenstvo u financiranju javnim novcem. Također, založit ću se i za izdvajanje sportske rekreacije iz ZŠU. Rekreacija treba biti odvojena od sporta, ali i na odgovarajući način valorizirana – poručio je gradonačelnik.

Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Ivančice te donijelo novu Odluku o mjerilima za sufinanciranje smještaja djece s područja grada Ivanca u dječje vrtiće. Njome je dosadašnja cijena smještaja od 1.422 kune povećana na 1.752 kune. Nova ekonomska cijena rezultat je izračuna troškova vrtića u odnosu na povećana izdvajanja iz proračuna Grada Ivanca koja, kao osnivač vrtića, Grad snosi sukladno zakonu.

Povećanje ekonomske cijene neće utjecati na utvrđenu visinu participacije roditelja čija djeca polaze dječji vrtić. Drugim riječima, troškovi će za roditelje ostati isti, a razlika potrebnih sredstava podmirit će se iz gradskog proračuna.

Na povećanje ekonomske cijene utjecao je i nedavno potpisan Kolektivni ugovor, kojim su zaposlenicima vrtića osigurane plaće u visini određenoj zakonom.

Označeno u