Prvi bibliokombi u županiji stigao u Novi Marof, građanima od sada knjige pred kućnim pragom

VV | 16.5.2023. u 07:45h | Objavljeno u Našim krajem

Projektom "Čitanje na kotačima", koji je prijavljen na Europski socijalni fond i kojem je odobreno 100% financiranja od čega se 85% sufinancira iz europskih sredstva, knjižnica u Novom Marofu bit će bliža i dostupnija svima!

Nakon što su u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Novi Marof stigle knjige i informatička oprema, stigao je i sam bibliokombi. Bibliokombijem će se povećati dostupnost knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama u naseljima Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum.

Gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač nada se da će stanovnici Novog Marofa i općine Breznički Hum prepoznati nastojanje novomarofske knjižnice u približavanju čitanja sumještanima te da će maksimalno iskoristiti ovu mogućnost.

- Ovo je početak. Došao je bibliokombi i sad ga samo treba napuniti knjigama i krenuti na teren. Zahvaljujem Ministarstvu kulture što je podržalo projekt, našoj knjižnici koja je uspješno odradila sve pripreme i organizirala sve poslove s ciljem kvalitetnog provođenja projekta, a sve kako bi naši građani koristili bibliokombi, čitali što više knjiga i bili članovi naše knjižnice - rekao je Jenkač.

Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija naglašava kako je ovo prvi bibliokombi u Varaždinskoj županiji te na ovom primjeru ističe dvije iznimno važne stvari.

- Prva se odnosi na europske projekte i trošenje europskih novaca, a projektom „Čitanje na kotačima” još jednom pokazujemo kako smo uspjeli povući iznimno značajna sredstva iz Europskog fonda solidarnosti u iznosu od 85% - izjavio je Poljičak.

Druga stvar koju je Poljičak istaknuo je da će svi žitelji općine Breznički Hum i Grada Novog Marofa imati iste mogućnosti u čitanju.

- Na ovaj način im je omogućeno da kroz bibliokombi dođu do knjige i sudjeluju u čitanju. To je na tragu nacionalne strategije poticanja čitanja koju provodimo već neko vrijeme, na njoj inzistiramo i nastavit ćemo raditi u tom smjeru i dalje - poručio je Poljičak.

Lidija Zečević, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof vjeruje kako će se nova usluga knjižnice održavati dugi niz godina.

- Nabavljeno je 1500 primjeraka knjige, a kombi će najviše biti opremljen knjigama za djecu te literaturom za slobodno vrijeme. Budući da će kombi dopremati knjige čitateljima koji su udaljeni od naše knjižnice, postojat će mogućnost posuđivanja knjiga koje nisu dostupne u kombiju, već u našoj knjižnici - rekla je Zečević.

Načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu „Čitanje na kotačima”.

- Konačno je i konkretna stvar, ovdje na našem dvorištu pored knjižnice - bibliokombi, koji uskoro kreće po terenu. To je nova usluga koju ćemo pružiti našim građanima i jako se veselim - izjavio je Hegedić.

Usluga bibliokombija bit će dostupna korisnicima 30 sati tjedno, na 8 stajališta dnevno. Ruta za bibliokombi već je definirana te ide preko naselja Možđenec, Sudovec, Ključ, Orehovec, Oštrice, Presečno, od Remetinca pa kroz Belski Dol do Podruta i natrag prema Novom Marofu kroz Jelenšćak, Makojišće Donje, Topličicu i Madžarevo. Također, kombi će ići i kroz naselja u sastavu Općine Breznički Hum: Butkovec, Kršćenovec, Šćepanje, Radešić i Paku te natrag do knjižnice u Marofu.

Za potrebe projekta provodila se velika studija o čitalačkim interesima i teritorijalnoj pokrivenosti na području Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum.