Proračun Općine Maruševec za 2017. planiran u visini od 13,2 milijuna kuna

M.P./Varaždinske vijesti | 2.12.2016. u 08:15h | Objavljeno u Našim krajem

Rasprava o prijedlogu proračuna Općine Maruševec za 2017. godinu bila je jedna od najvažnijih točaka dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća održane u srijedu. Proračun za iduću godinu planiran je u visini od 13,2 milijuna kuna, a kako je vijećnicima pojasnio načelnik Ivan Šagi, planiran je po modelu prijašnjih godina. 

- No već je sad vidljivo da zbog najavljene porezne reforme stvari nisu iste te ćemo najvjerojatnije ostati bez planiranih 75.000 kuna od poreza na tvrtke. Usto, proračun smo bazirali na kapitalnim pomoćima od države, odnosno ministarstava te fondova EU budući da je otvorena mjera 7 na koju planiramo kandidirati uređenje nerazvrstane ceste u Druškovcu te projekt Sportsko-rekreacijskog centra “Iva” u Donjem Ladanju vrijedan 2,9 milijuna kuna - obrazložio je Šagi dodavši da očekuju i sufinanciranje države pri obnovi zajedničkih stambenih objekata.

- Vodilo se računa da se projekti koji su u tijeku završe, ali i da podmirujemo sve obveze iz redovnog poslovanja. Financijska konsolidacija je zasad u redu, a nadamo se da će se tako nastaviti i s novim proračunom - napomenuo je načelnik pozvavši vijećnike da se idućih dana uključe sa svojim eventualnim prijedlozima koji još stignu biti ugrađeni u konačni prijedlog proračuna.

HNS-ov Stjepan Klen pozvao je općinsku vlast da razmisli o eventualnom povećanju vijećničkih naknada koje trenutno iznose 160 kuna po dolasku na sjednicu, dok SDP-ovu Andreju Lepen iznenađuje nesrazmjerno financiranje mjesnih odbora. Primjerice, za MO 1 u proračunu za iduću godinu planirano je nešto više od milijun kuna, a za MO 5 svega 142.900 kuna.

- Je li u interesu da baš svaki MO nabavlja hladnjak, kućanska pomagala i pribor za jelo za društveni dom? Kućanska pomagala mogli bi si primjerice međusobno posuđivati pa bi se taj iznos mogao preusmjeriti u uređenje dječjih igrališta - napomenula je Lepen.

U nastavku sjednice vijećnici su većinom glasova donijeli odluku o potpisivanju sporazuma o sufinanciranju projekta sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin, dok je jednoglasno donijeta odluka o donošenju Strategije razvoja Općine Maruševec od 2015. do 2020. godine.

- Strategija je glavni preduvjet za kandidiranje na projekte - napomenuo je HDZ-ov predsjednik vijeća Dragutin Kišić, dok je Lepen ukazala da su u njoj pobrojane sve aktivnosti i mjere za jačanje poljoprivrede, poduzetništva ili turizma, no ističe kako sredstva za njih uopće nisu predviđena u prijedlogu proračuna za 2017. godinu niti u projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

Označeno u