Projekt "Zaželi": sedam gerontodomačica brinut će starijima i nemoćnica u Ivancu i Maruševcu Foto: Ilustracija/Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec

Projekt "Zaželi": sedam gerontodomačica brinut će starijima i nemoćnica u Ivancu i Maruševcu

VV | 16.2.2021. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec, kao nositelju projekta pod nazivom "Zaželi - aktivne u zajednici", dodijeljena su bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 644.235 kuna (100% EU sredstava). Projekt će provesti Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec, a partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Ivanec, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Grad Ivanec i Općina Maruševec, u razdoblju od 5. siječnja ove godine do 5. ožujka 2022. godine.

Zahvaljujući projektu sedam je žena iz skupine teže zapošljivih osoba (osobe starije od 50 godina života, osoba s invaliditetom, osobe mlađe životne dobi nezaposlene duže od šest mjeseci) dobilo posao: pet s područja Grada Ivanca i dvije s područja Općine Maruševec, pri čemu će svojim radom pružati podršku i pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju (neovisno o dobi), koje zbog zdravstvenog stanja ili bolesti ne mogu adekvatno skrbiti o sebi. Zbog toga su nerijetko takve osobe socijalno isključene ili završavaju u domovima za starije i nemoćne.

Gerontodomaćice su radom, pružanjem usluga na terenu započele 15. veljače i radit će sve do 15. veljače iduće godine, a brinut će o 42 korisnika: svaka gerontodomaćica minimalno će brinuti o šestero.

- Sve pripadnice ciljne skupine zaposlene na projektu za pružanje usluga potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju tijekom trajanja projekta sudjelovat će i u verificiranom programu osposobljavanja, zahvaljujući čemu će steći pripadajuće potvrde kojima će povećati konkurentnost na tržištu rada, odnosno mogućnost zapošljavanja po završetku projekta - kažu u Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec.
Korisnici, njih 42, odabrani su uglavnom iz Socijalnog programa Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, u suradnji s Gradom Ivancem i Centrom za socijalnu skrb Ivanec, koji će ujedno i obavljati provjeru korisnika uključenih u projekt.

- Pomoć ne mogu ostvarivati osobe koje imaju ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju - navode u Društvu Crvenog križa Ivanec.

ijekom trajanja projekta, jednom mjesečno, 42 korisnika primit će mjesečne pakete higijenskih i kućanskih potrepština (deterdženti, sredstva za čišćenje, šamponi, gelovi za tuširanje, sapuni, paste za zube toaletni papir i drugo) čime će se uvelike olakšati briga za zadovoljavanje potreba krajnjih korisnika. Kontinuirano tijekom provedbe projekta bit će podijeljeno 540 kućansko-higijenskih paketa u ukupnoj vrijednosti: 15.479,10 kuna. Krajnji korisnici projekta, koji su ujedno i korisnici Socijalnog programa Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, primat će prehrambeno-higijenske pakete najmanje svaka tri mjeseca. Tako će biti podijeljeno još 168 prehrambeno-higijenskih paketa, što daje dodatnu vrijednost cijelom projektu.

Zaposlene gerontodomaćice uz plaću, tijekom 12 mjeseci provedbe projekt dobit će i uskrnicu, regres i božićnicu, a nadoknadit će im se i troškovi prijevoza do krajnjih korisnika.

- Više informacija o samom projektu, ali i načinu na koji stariji članovi domaćinstva mogu ostvariti pomoć na ovaj način, potražite na internet stranicama Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, Facebook stranicu ili nazovite brojeve telefona 042/781-534 ili 099/239- 5693 - poručuju iz Gradskog društva Crvenog križa Ivanec.