Projekt OŠ Kneginec Gornji nagrađen na natječaju ekoLucija Foto: OŠ Gornji Kneginec

Projekt OŠ Kneginec Gornji nagrađen na natječaju ekoLucija

Varaždinske vijesti | 25.5.2024. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

ekoLucija 101 je projekt kojeg provodi portal srednja.hr. U sklopu Dana planeta Zemlje, 22. travnja, održana je konferencija i otvoren je natječaj za najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Projektom se žele naglasiti svi razlozi za optimizam oko ekologije i budućnosti, kao i prilike koje mladi imaju za obrazovanje i razvoj karijera u području održivog razvoja.

Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (Regea), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Konkurencija je ove godine bila velika, jer je prijavljeno čak 67 različitih projekata u pet kategorija -  školski vrtovi, recikliranje i odvajanje otpada, edukacije učenika, ekologija i promet te zdrava prehrana.

Najbolji projekt u kategoriji Recikliranje i odvajanje otpada provela je Osnovna škola Kneginec Gornji za što će primiti prigodno priznanje i nagradu. Projekt "Budi faca, iskoristi ono što drugi baca" proveden je u sklopu Održivog razvoja te Građanskog odgoja i obrazovanja. Bavi se problemom smanjenja otpada (naročito od hrane) i kreativnim recikliranjem.

- U projekt su uključeni svi učenici i djelatnici škole, a u aktivnosti su se uključili i članovi lokalne zajednice. Najveće ostvarenje je putujuća izložba dječjih ilustracija sa sloganima i edukativnim karticama pod nazivom "Smanjimo otpad od hrane", koja je već počela svoj put od škole do škole unutar županije, a nadamo se da će obići i čitavu Hrvatsku - naglasili su iz škole.