Projekt Građanska kultura u Ludbregu: Tribina i izložba u povodu Dana grada Foto: Grad Ludbreg

Projekt Građanska kultura u Ludbregu: Tribina i izložba u povodu Dana grada

Varaždinske vijesti | 10.1.2019. u 11:43h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ludbreg i Državni arhiv u Varaždinu 9. siječnja sklopili su Ugovor za potrebe realizacije projekta "Građanska kultura u Ludbregu".

U sklopu projekta u Ludbregu će u povodu obilježavanja Dana grada biti održana tribina i izložba u dva dijela. U prvom dijelu kroz fotografije će biti predstavljen život ljudi u Ludbregu, dok će u drugom dijelu biti predstavljeni eksponati kućanskih aparata.

Nositelj projekta je Centar za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" Ludbreg, u suradnji s Državnim arhivom u Varaždinu.

- Naš je cilj otići dovoljno daleko u povijest da bi se potvrdilo i prikazalo da je Ludbreg povijesno imao građansku kulturu, jer bez obzira na svoju veličinu, kao mali grad, i svojom prometnom, trgovačkom, proštenjarskom i gospodarskom aktivnošću imao je građansku jezgru koji su bili nositelji tih aktivnosti, a i građanska društva i institucije bili su promicatelji gradskog duha Ludbrega. Već obitelj Batthyany je za svoje aktivnosti i vođenje posjeda okupljala školovano osoblje, a i kao dio kulturnog i prosvjećenog plemstva bili su mecene umjetnici, stručnjaci. Ovim projektom ne želimo pokazati samo slike iz prošlosti i sadašnjosti već slike povezati s ljudima, društvima i institucijama, sudionicima života grada – objašnjava Antun Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega.

Dodaje i kako je jačanjem građanskog staleža i socijalne interakcije tijekom 19. i u prvoj polovici 20. st. došlo i do pojave interesnog udruživanja i stvaranja raznih gospodarskih, kulturnih, prosvjetnih i sportskih društva i udruga. Prateći njihov postanak, rad, ciljeve i djelovanje otkrivamo i razinu razvitka zajednice, njezine potrebe i mogućnosti. Tako će, osim podataka o gospodarskim kretanjima, upravo brojnost i raznovrsnost društava i udruga svjedočiti o građanskom karakteru dijela ludbreške društvene zajednice. Od 1869. godine, kada je osnovan "Ludbreški vatrogasni zbor", pa do sredine 20. st. u Ludbregu je osnovano dvadesetak društava i udruga.

Više o svemu svi zainteresirani moći će doznati 18. ožujka, na sam dan održavanja tribine i izložbe.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci