Projekt "Centar za posjetitelje Ludbreg" - infrastrukturna potpora za daljnji razvoj

M.Br./Varaždinske vijesti | 30.10.2015. u 13:11h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ludbreg prijavio se s projektom „Centar za posjetitelje Ludbreg“ na natječaj Poslovnog dnevnika „Pametni gradovi“. Centar kao turistička infrastruktura od javnog značaja bit će produkt cjelokupnog ludbreškog identiteta, koji u sebi sadrži svu baštinsku, kulturnu i povijesnu vrijednost ovog kraja.

Centar bi trebao biti infrastrukturna građevina, mjesto diskusije, donošenja odluka, mjesto promicanja održivog razvoja, promoviranja lokalnih gospodarstvenika te promicanja razvoja jedne cijele zajednice. Potreba za centrom nastala je iz razloga što u Ludbregu postoje razni razvojni potencijali, koji svoje korijene vuku iz turističkih atrakcija, znamenitosti, povijesnog i kulturnog nasljeđa. No, oni su nedovoljno iskorišteni te im nedostaje infrastrukturna potpora za daljnji razvoj.

Korištenje multimedijskih sadržaja

U Ludbregu postoje predispozicije za daljnji razvoj gospodarske platforme, kao podloge za održivi razvoj u ekonomskom, turističkom, socijalnom, civilnom i poduzetničkom smislu. „Centar za posjetitelje Ludbreg“ koristit će multimedijske sadržaje kao što su tekst u obliku opisa događanja i turističkih atrakcija, zvuk kao dinamički doživljaj u obliku glazbe, fotografije, video, interaktivan panel za informiranje građana, turista i posjetitelja i info terminale za sve relevantne informacije.

Ti sadržaji reproducirat će se preko više povezanih medija i uređaja s ciljem uspostave javno dostupnog informativnog i interaktivnog sustava. Korištenje multimedijalnog sadržaja odvijati će se na principu interaktivnosti s krajnjim korisnikom u realnom vremenu.

Povezivanje ekonomskog, kulturnog, društvenog i turističkog aspekta

Dodana vrijednost u okviru multimedijalnog sadržaja proizlazit će iz uspostavljene Hotspot mreže i pristupne točke na okolnim prostorima. Na taj će način krajnjim korisnicima biti omogućen slobodan pristup Internetu i informacijama kroz uspostavljeni multimedijalni okvir. Ideja je da se preko navedenih tehnologija poveže kulturna, ekonomska, društvena i turistička domena na jednom mjestu.

Budući da radi o izuzetnim financijskim sredstvima, projekt će se provoditi u tri faze, gdje je treća faza izgradnja same građevine. Nakon izgradnje, uređenja interijera i eksterijera, krenut će se u primjenu interdisciplinarnog pristupa gdje će se koristiti sve prednosti jedne multifunkcionalne građevine i različitosti koje će se u njoj nalaziti.

Financiranje iz EU fondova

Troškovi provedbe projekta u vidu organiziranog projektnog tima ne koštaju ništa jer projekt implementiraju službenici Gradske uprave grada Ludbrega. U završnoj fazi implementacije aplicirat će se na strukturne fondove Europske unije.

Indirektni rezultati odnosit će se na široki utjecaj na cijelu zajednicu, povezivanje različitih dionika, uspostavljenje međunarodne suradnje, umrežavanje lokalnih subjekata s inozemnim subjektima različite djelatnosti, povećanje vidljivosti lokalnih obrta i povećavanje mogućnosti za male obrtnike i poduzetnike. Također će potaknuti lokalno stanovništvo na bavljenje novim vrstama djelatnosti, koje iziskuju određenu kreativnu domenu te će se na taj način usmjeravati na razvoj grada u smjeru djelatnosti koje stvaraju dodane vrijednosti za širu zajednicu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci