Produljen rok za prijavu na natječaj za male komunalne projekte LAG-a Sjeverozapad

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Produljen rok za prijavu na natječaj za male komunalne projekte LAG-a Sjeverozapad Foto: LAG Sjeverozapad

Članovi Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe (LAG) Sjeverozapad na sjednici koja je 20. studenoga održana u Domu kulture u Lepoglavi jednoglasno su usvojili izmjenu Natječaja za Tip operacije 7.4. - Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Na sjednici je prihvaćen i plan rada LAG-a Sjeverozapad te financijski plan za 2019. godinu.

- Upravni odbor LAG-a donio je odluku o drugoj izmjeni natječaja za Tip operacije 7.4., koji je namijenjen jedinicama lokalne samouprave s našeg područja. Tom je odlukom produljen rok za prijavu projekata, pa će 14 gradova i općina s našeg područja svoje projekte vezane uz male komunalne projekte moći na ovaj natječaj LAG-a prijaviti do 7. siječnja 2019. godine. Ukupni iznos raspoloživih sredstava po ovom natječaju LAG-a Sjeverozapad iznosi 3 milijuna i 528 tisuća kuna, a visina potpore po nositelju projekta iznosi najviše 252 tisuće kuna - naglasio je Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad te dodao kako je izmjena ovog natječaja objavljena na mrežnoj stranici LAG-a Sjeverozapad.

Upravni odbor jednoglasno je usvojio i Plan rada za 2019. godinu, tijekom koje će LAG Sjeverozapad nastaviti s raspisivanjem novih natječaja iz Programa ruralnog razvoja.

- U sljedećoj godini LAG će u provedbi imati dva natječaja koja smo raspisali ove godine. Riječ je o natječajima za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, te za Tip operacije 7.4. Za Tip operacije 6.3. početkom sljedeće godine očekujemo izdavanje odluke o dodjeli sredstava korisnicima od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Očekujemo da će do kraja siječnja biti obrađene i sve prijave stigle na natječaj za Tip operacije 7.4 te donijete odluke o provedbi projekata. LAG će sljedeće godine raspisati i natječaj za Tip operacije 4.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, koji je namijenjen pravnim i fizičkim osobama s područja LAG-a koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a čija je ekonomska veličina veća od 8.000 eura - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik LAG-a Sjeverozapad.

Lokalna akcijska grupa će tijekom 2019. godine nastaviti organizirati tematske radionice i seminare čije će teme biti vezane uz raspisane natječaje, a u Planu rada je posebno istaknuta suradnja s drugim lokalnim akcijskim grupama.

- U 2019. godini LAG Sjeverozapad će započeti provedbu projekata suradnje, pa će u suradnji s LAG-ovima iz Slovenije i Hrvatske providiti projekt - Aktivna Drava, čiji je cilj promocija života uz rijeku Dravu te korištenje prirodnih bogatstava rijeke u turističke svrhe, te projekt - Klopotec, kojim će se povezati dionici razvoja turizma u Sloveniji i Hrvatskoj te podignuti turistička konkurentnost regije. Naš LAG, u suradnji s lokalnim akcijskim grupama iz Hrvatske priprema i projekt koji će biti vezan uz male tržnice za prodaju seoskih proizvoda, kako bi obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s našeg područja pomogli u distribuciji i prodaji njihovih, domaćih prehrambenih proizvoda u drugim dijelovima Hrvatske  - istaknuo je Emil Tkalec, LEADER menadžer u Lokalnoj akcijskoj grupi - Sjeverozapad.

Na sjednici je donijeta odluka o istupanju LAG-a Sjeverozapad iz članstva Hrvatske mreže za ruralni razvoj te o pristupanju u članstvo LEADER mreže Hrvatska.

- Plan rada u 2019. godini je vrlo ambiciozan. Tijekom sljedeće godine LAG će realizirati Mjere 6.3. i 7.4, zahvaljujući čemu ćemo našim poljoprivrednim proizvođačima te jedinicama lokalne samouprave na našem području bespovratno dodijeliti čak 6 milijuna kuna, što će povećati ukupni kapacitet ovog dijela Varaždinske županije - naglasio je Marijan Škvarić, predsjednik LAG-a Sjeverozapad.

lag_uprava_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.