Prilikom iskopa u Kalničkoj ulici u Ludbregu pronađen dio masivnog kamenog zida

Varaždinske vijesti | 10.4.2024. u 13:38h | Objavljeno u Našim krajem

Tijekom zemljanih radova na uređenju ulice Kalničke ulice u Ludbregu vršen je i arheološki nadzor od strane arheologinje ujedno i voditeljice Muzeja grada Ludbrega Jelene Koprek, a prilikom iskopa pronađen je dio masivnog kamenog zida.

- Zid je izgrađenog od većeg duguljastog i manjeg kubičnog kamenja. Uočilo se da je gornja površina zida zaglačana slojem sivkastobijele žbuke, no visinu, širinu i dužinu zida nije bilo moguće odrediti zbog nemogućnosti daljnjeg iskopa zbog blizine kuće i privatnog prilaza. Zid je istražen u dužini od 4,90 metara u smjeru sjever-jug te u širini od 2,20 metara u smjeru istok-zapad. Sa zapadne strane je pronađen rub zida, dok s istočne strane ide još unutar stijenki iskopa. – otkriva arheologinja.

Obzirom na način gradnje i dimenzije ovog zida Koprek navodi kako bi mogao pripadati zapadnom bedemskom sustavu antičke Iovije.

Podsjetimo, Antička je Iovija nastala u ranocarsko vrijeme na važnoj podravskoj prometnici koja je povezivala Ptuj i Osijek, dva velika centra provincije Panonije. Prostorna organizacija Jovije, od koje su djelomično istraženi javni i stambeni dio, preklapa se s prostorom šireg centra današnjeg Ludbrega. Zid je dokumentiran te je napravljena geodetska situacija, a nakon toga je zaštićen geotekstilom.