Pri kraju radovi na topličkoj aglomeraciji; već 15. siječnja pročistač u probnom radu

| 5.11.2021. u 13:24h | Objavljeno u Našim krajem

Prvi pročistač u Varaždinskoj županiji i izgradnja sanitarne odvodnje trebali bi biti gotovi sredinom iduće godine čime će se cijela priča zaokružiti

U Varaždinskim Toplicama održan je sastanak s temom sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždinske Toplice te je delegacija na čelu s gradonačelnicom Dragicom Ratković obišla gradilište. Radovi na pročistaču otpadnih voda, a koji se nalazi na izlazu iz Varaždinskih Toplica prema Tuhovcu, su pri samom kraju te se moglo čuti kako će se u probni rad pročistač pustiti 15. siječnja.

"Ovaj projekt postaje jedan od prvih takvih"

- Imamo dobre pokazatelje realizacije. Na sastanku bilo je rečeno da je sama sanitarna odvodnja 97 posto gotova, a pročistač 80 posto. Sve ide prema dinamici, zakazanim ugovorima i možemo biti ponosni. Zahvaljujem Hrvatskim vodama, Varkomu i izvođačima te svim drugim dionicima u projektu. Naravno, bilo je i problema, ali smo ih dobro riješili, pokazuju to i postoci realizacije projekta. Napomenula bih da bi sve trebalo biti gotovo polovicom druge godine i tim bismo projektom prvi u županiji, a vjerojatno i u Hrvatskoj zaokružili priču izgradnje sanitarne odvodnje i pročistača - rekla je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, dodajući da su mali grad koji se želi baviti turizmom, a ovo je jedan od preduvjeta.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić osvrnuo se na značenje projekta i ulogu Hrvatskih voda.

- Moram izraziti zadovoljstvo što se ovaj projekt privodi kraju. Zahvaljujući sinergiji svih koji su sudjelovali. Bit će to veliki iskorak za županiju pa zahvaljujem županu Stričaku na uključenosti i Županiji što sve čini da se projekt privede kraju, no ne samo ovaj projekt već i aglomeracija Varaždin pa i ono što nam predstoji, a to je Ivanec u kojem za par dana kreću radovi. Ovaj projekt postaje jedan od prvih takvih zaokruženih u Hrvatskoj - rekao je Vukmirić.

Direktor Varkoma Željko Bunić osvrnuo se na tehničke karakteristike dodajući da je napravljeno otprilike 12 kilometara kanalizacije, a radovi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda su pri kraju.

- Zanimljivost kod ovog projekta je to da je jedan od manjih projekata, ali kada ga pogledamo financijski njegov je iznos s PDV-om oko 70 milijuna kuna. Zadovoljni smo sa svim dionicima koji su sudjelovali. Kao što je rečeno uređaj bi od 15. siječnja trebao krenuti u svoj probni rad da bi u tijeku šest mjeseci dokazao svoje funkcioniranje, odnosno ispuštanje u tok rijeke Bednje pročišćene vode. Nakon ovog slijedi nam završetka aglomeracije Varaždin, koja će na kanalizacijskom dijelu, biti manje više gotova do kraja ove godine te slijede novi projekti Ludbrega i Novog Marofa - podsjetio je Bunić.

Timski rad od lokalne do državne razine

Da Županija vodi brigu o zaštiti okoliša, istaknuo je župan Stričak.

- Upravo je izgradnjom aglomeracija bitno sačuvati vode i tlo. Kada govorimo o topličkoj aglomeraciji, projekt su obilježili i nepredviđeni problemi. Ovdje su se pojavila klizišta pa imovinsko pravni odnosi, no ako imate timski pristup radu od lokalne do državne razine i kada se svi uključe s dobrim namjerama naravno da se dođe i do rezultata kojeg danas vidimo, a početkom godine ćemo ga još dodatno potvrditi - zaključio je župan.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci