Predstavnik vatrogastva Senegala Mayoro u Africi bi gradio dom kakvog ima DVD Sveti Đurđ!

VV | 3.10.2021. u 18:03h | Objavljeno u Našim krajem

Susreti vatrogasnih dužnosnika međunarodnog karaktera temelj su širenja mreže kolega i novih projekata od zajedničkog interesa. Zajedničko sudjelovanje na godišnjoj konferenciji Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja u kazahstanskoj Karagandi pred dvije godine povezalo je tako čelnike vatrogasnog sporta Hrvatske i Senegala, rezultiravši njihovim nedavnim susretom u Hrvatskoj.

Vatrogasce je krajem rujna posjetio Mayoro Mbaye, predstavnik senegalskog vatrogastva i inicijator razvoja zaštite od požara i vatrogasnog sporta u zapadnoj Africi. Jednim od glavnih ciljeva njegovog jednotjednog posjeta bilo je osobno upoznavanje, odnosno posjet različitim subjektima vezanim uz vatrogastvo u Hrvatskoj.

20210922_124436_resized.jpg

U pratnji njegovog domaćina Stjepana Kovačeka, zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ i člana Vatrogasne sportske udruge Žiškovec, Mayoro posjetio je nekoliko hrvatskih proizvođača i distributera vatrogasnih vozila te pripadajuće opreme, s obzirom na to da se Senegal u cjelini ubrzano razvija, što uključuje i posebne napore glede zaštite od požara u brojnim nacionalnim parkovima i općenito ruralnim područjima u zemlji.

Naime, vatrogastvo profesionalnog karaktera u toj je zemlji organizirano samo u većim gradovima, dok je izvan njihovog područja domicilno stanovništvo nezaštićeno od vatrene stihije i drugih opasnosti koje iziskuju pomoć takve službe. Na tragu vizije vezane uz moguće opremanje senegalskog vatrogastva hrvatskim vatrogasnim vozilima i drugom specijalističkom opremom, vođeni su razgovori i o suradnji pri uspostavi mreže novih subjekata vatrogasne službe u ovoj zapadnoafričkoj zemlji, pri čemu se očekuje sudjelovanje hrvatskih vatrogasnih instruktora.

20210922_130636_resized.jpg

Gosta iz Senegala s vatrogastvom na području Varaždinske županije prigodom posjeta uredu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije upoznao je njezin tajnik Zvonko Videc.

- Ova vatrogasna zajednica ima razvijenu međunarodnu suradnju s kolegama iz brojnih zemalja - rekao je Videc.

Mayoro je bio iznenađen izuzetno dugom tradicijom i bogatim povijesnim nasljeđem hrvatskog vatrogastva, s kojim ga je upoznao Vedran Runjić, kustos Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu.

toplice1.jpg

Mayora je primila gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, a tom prigodom razmatrani su različiti razvojni projekti pokrenuti od strane Grada, među kojima je i izgradnja polivalentnog obučnog poligona za potrebe vatrogastva, s obzirom na to da je ženska ekipa DVD-a Varaždinske Toplice pod voditeljstvom zapovjednice Marinele Belavić sudjelovala na više međunarodnih natjecanja u vatrogasnom sportu.

Značajan interes gosta iz Senegala pobudio je posjet DVD-u Sveti Đurđ, s obzirom na to da tamošnji novi vatrogasni dom po svojem konceptu predstavlja upravo tip objekata kakvi nedostaju u ruralnim sredinama zapadne Afrike. U razgovoru s općinskim načelnikom Josipom Janyjem te čelnicima Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ i središnjeg DVD-a Sveti Đurđ istaknuta je spremnost na daljnje širenje međunarodne suradnje na afrički kontinent, a temeljem dugogodišnjih jakih veza s kolegama iz brojnih drugih zemalja.

20210923_185840_resized.jpg