Predstavnik vatrogastva Senegala Mayoro u Africi bi gradio dom kakvog ima DVD Sveti Đurđ!

VV | 3.10.2021. u 18:03h | Objavljeno u Našim krajem

Susreti vatrogasnih dužnosnika međunarodnog karaktera temelj su širenja mreže kolega i novih projekata od zajedničkog interesa. Zajedničko sudjelovanje na godišnjoj konferenciji Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja u kazahstanskoj Karagandi pred dvije godine povezalo je tako čelnike vatrogasnog sporta Hrvatske i Senegala, rezultiravši njihovim nedavnim susretom u Hrvatskoj.

Vatrogasce je krajem rujna posjetio Mayoro Mbaye, predstavnik senegalskog vatrogastva i inicijator razvoja zaštite od požara i vatrogasnog sporta u zapadnoj Africi. Jednim od glavnih ciljeva njegovog jednotjednog posjeta bilo je osobno upoznavanje, odnosno posjet različitim subjektima vezanim uz vatrogastvo u Hrvatskoj.

20210922_124436_resized.jpg

U pratnji njegovog domaćina Stjepana Kovačeka, zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ i člana Vatrogasne sportske udruge Žiškovec, Mayoro posjetio je nekoliko hrvatskih proizvođača i distributera vatrogasnih vozila te pripadajuće opreme, s obzirom na to da se Senegal u cjelini ubrzano razvija, što uključuje i posebne napore glede zaštite od požara u brojnim nacionalnim parkovima i općenito ruralnim područjima u zemlji.

Naime, vatrogastvo profesionalnog karaktera u toj je zemlji organizirano samo u većim gradovima, dok je izvan njihovog područja domicilno stanovništvo nezaštićeno od vatrene stihije i drugih opasnosti koje iziskuju pomoć takve službe. Na tragu vizije vezane uz moguće opremanje senegalskog vatrogastva hrvatskim vatrogasnim vozilima i drugom specijalističkom opremom, vođeni su razgovori i o suradnji pri uspostavi mreže novih subjekata vatrogasne službe u ovoj zapadnoafričkoj zemlji, pri čemu se očekuje sudjelovanje hrvatskih vatrogasnih instruktora.

20210922_130636_resized.jpg

Gosta iz Senegala s vatrogastvom na području Varaždinske županije prigodom posjeta uredu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije upoznao je njezin tajnik Zvonko Videc.

- Ova vatrogasna zajednica ima razvijenu međunarodnu suradnju s kolegama iz brojnih zemalja - rekao je Videc.

Mayoro je bio iznenađen izuzetno dugom tradicijom i bogatim povijesnim nasljeđem hrvatskog vatrogastva, s kojim ga je upoznao Vedran Runjić, kustos Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu.

toplice1.jpg

Mayora je primila gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, a tom prigodom razmatrani su različiti razvojni projekti pokrenuti od strane Grada, među kojima je i izgradnja polivalentnog obučnog poligona za potrebe vatrogastva, s obzirom na to da je ženska ekipa DVD-a Varaždinske Toplice pod voditeljstvom zapovjednice Marinele Belavić sudjelovala na više međunarodnih natjecanja u vatrogasnom sportu.

Značajan interes gosta iz Senegala pobudio je posjet DVD-u Sveti Đurđ, s obzirom na to da tamošnji novi vatrogasni dom po svojem konceptu predstavlja upravo tip objekata kakvi nedostaju u ruralnim sredinama zapadne Afrike. U razgovoru s općinskim načelnikom Josipom Janyjem te čelnicima Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ i središnjeg DVD-a Sveti Đurđ istaknuta je spremnost na daljnje širenje međunarodne suradnje na afrički kontinent, a temeljem dugogodišnjih jakih veza s kolegama iz brojnih drugih zemalja.

20210923_185840_resized.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci