Predstavljena kuharica o hrenu: Ludbreški hren je ljut, osvježavajući i jako zdrav Foto: Martin Novosel

Predstavljena kuharica o hrenu: Ludbreški hren je ljut, osvježavajući i jako zdrav

VV | 1.9.2022. u 19:53h | Objavljeno u Našim krajem

Ludbreški hren je ljut, osvježavajući i jako zdrav, a odlično se slaže sa svim vrstama mesa, prija uz ribu, oplemeni svaku salatu i odličan je čak i u smoothieju. Upravo to je u svojoj knjizi recepata „Ludbreški hren“ pokazao profesionalni kuhar, chef Damir Crleni. Kuharica je izdana u nakladi Varaždinske županije i sunakladi Grada Ludbrega, a u njoj su kroz dvadesetak recepata predstavljena jela s hrenom u svim varijantama.

- U kuharici smo pokušali hren upotrijebiti s raznim vrstama mesa i riba, prije svega kuhana i pečena jela. Radili smo vegetarijanska jela s povrćem, što pržena, što pohana, a i nekoliko vrsti salata u koje smo stavljali ciklu i hren. Obično je u ukiseljenu ciklu išlo malo hrena, a mi smo to još povezali s dimljenim sirom. Radili smo hladna predjela s hrenom. Kuhali smo goveđi jezik, obraze, pa smo ostavili da se to stvrdne kao hladetina, pa smo unutra ribali hren. Radili smo svinjski filet s borovnicama i brusnicama, te dva deserta koja se spajaju s hrenom. To su pohane jabuke i štrudla - rekao je autor kuharice Damir Crleni.

Gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić naglasio je važnost tradicije u proizvodnji hrena.

- Hren je oduvijek bio tradicija ovoga kraja i on ima jednu svoju osobinu koja nas podsjeća koliko je život složen, koliko je slojevit, koliko može biti težak, trpak, gorak i ljut, ali isto tako i slastan i ukusan. Velika zahvala Varaždinskoj županiji i obitelji Makar koja godinama proizvodi hren i proizvode od hrena. Nadamo se da će današnje događanje doprinijeti uzletu hrena kao namirnice i poljoprivredne kulture, da se sačuva u našim krajevima - rekao je gradonačelnik Bilić.

- Preko 40 godina bavimo se proizvodnjom ludbreškog hrena. On ima svoju tradiciju proizvodnje. Moj pokojni djed prvi se bavio proizvodnjom, nakon njega nastavio je moj otac, pa ja. Uzgaja se na širem ludbreškom području, a specifičan je što ima različite karakteristike, kako izgledom, tako i sastojcima. Od svih hrenova, naš je drugačiji po sastojcima, i vitaminskim i izgledom - rekla je Bojana Makar, direktorica tvrtke Agro Altera iz Ludbrega.

Predstavljanju ovog vrijednog izdanja u Ludbregu prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek koji se osvrnuo na važnost zaštite proizvoda.

- Zaštita je važna prvenstveno zbog sigurnosti na tržištu jer većinom svi proizvode i prodaju proizvode pod nekim imenom. Upravo je zato Europa osmislila oznake zaštite zemljopisnog podrijetla, gdje se želi kroz sustav zaštite i kontrole naglasiti i predočiti javnosti koji su proizvodi zaštićeni. Ludbreški hren je zaštićen prije otprilike dvije godine na hrvatskoj razini, nakon čega slijedi procedura prema zaštiti Europske unije. Mi smo to i učinili i dobili smo prve komentare od njih, koje treba usuglasiti i iskordinirati te izvršiti određene nadopune. Ludbreški hren je najmlađi u kategoriji zaštićenih proizvoda na području Varaždinske županije, no na njemu radimo isto kao što smo radili i na ostalim zaštićenim proizvodima. Naime, poslije svake zaštite većinu materijala koje smo sakupili objedinjujemo u monografiju pa nakon toga slijedi objava kuharice, a sve su to zapravo koraci koji bi trebali pomoći u promociji, u ovom slučaju ludbreškog hrena - rekao je Vincek.