Sudionici predstavljanja projekta u obnovljenom prostoru stare ambulante i škole u Gornjoj Voći Foto: Općina Gornja Voća

Predstavljen projekt „ZAŽELI biti uključena“ za općine Donja Voća, Bednja i Vinica

M.N./Varaždinske vijesti | 7.4.2018. u 14:48h | Objavljeno u Našim krajem

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje projektom „Zaželi biti uključena“ izdvaja oko milijardu kuna čime će se u cijeloj državi zaposliti oko 7.000 žena teže zapošljivih kategorija koje će skrbiti za više od 20.000 osoba starije životne dobi. Istaknuo je to Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na predstavljanju toga projekta za općine Bednja, Donja Voća i Vinica koje je u petak 6. travnja održano u Gornjoj Voći.

Dodao je kako baš u ruralnim područjima, poput ovog uz hrvatsko-slovensku granicu, taj projekt pokazuje sve svoje prednosti. U tri pogranične općine će se, naime, projektom „Zaželi biti uključena“ na rok od dvije godine zaposliti 30-ak žena koje će nakon osposobljavanja steći potrebna znanja i vještine za skrb o oko 150 osoba starije životne dobi koje uglavnom žive u samačkim domaćinstvima po raštrkanim naseljima općina Bednja, Donja Voća i Vinica.

Govoreći o značajkama ovoga projekta za područje triju općina, njegova voditeljica Jadranka Jakopec posebno je naglasila kako će priliku za zapošljavanje dobiti žene s nižom razinom obrazovanja kao i žene kojima tek nekoliko godina nedostaje do ostvarenja uvjeta za mirovinu i nisu konkurentne na tržištu rada. Partneri na realizaciji ovog projekta su općine Donja Voća, Bednja i Vinica, HZZ - Regionalni ured Varaždin te Centri za socijalnu skrb Varaždin i Ivanec te udruga Mentor. Njegova je vrijednost oko 4,5 milijuna kuna što se financira iz Europskog socijalnog fonda, a ukupno trajanje projekta je 30 mjeseci.

Načelnici općina Donja Voća i Vinica, Kruno Jurgec i Marijan Kostanjevac, te zamjenik načelnika općine Bednja Ivica Hrenić, na početnoj tiskovnoj konferenciji su istaknuli kako je to projekt koji će znatno doprinijeti ukupnoj kvaliteti življenja na tom prostoru. Značajka svih triju općina je da imaju veliki udio staračkih i samačkih domaćinstava, čak do 30 posto, pa će skrb za takve osobe svakako pomoći njihovoj boljoj socijalnoj uključivosti, zdravstvenoj skrbi i smanjenju broja nezaposlenih. Prema posljednjim podacima na području Bednje, Donje Voće i Vinice ukupno je oko 200 nezaposlenih žena.