Predstavili Breznički Hum u Rumunjskoj pa završili u dvorcu kneza Drakule Foto: Općina Breznički Hum

Predstavili Breznički Hum u Rumunjskoj pa završili u dvorcu kneza Drakule

Varaždinske vijesti | 26.9.2019. u 08:10h | Objavljeno u Našim krajem

Izaslanstvo Općine Breznički Hum posjetilo je Rumunjsku u sklopu europskog projekta "Gradimo zajedno europsku budućnost".

Lani je rumunjska provedba EU projekta bila vezana uz dan općine Joseni – Harguita, a ove godine uz Dan rumunjske zahvalnosti. Tisuću kilometara udaljen sjevernorumunjski gradić Joseni u regiji Harguita dio je najveće rumunjske pokrajine Transilvanije, najpoznatije po rumunjskom knezu Vladu Tepešu Drakuli.

No, regija je to u kojoj živi nacionalna manjina rumunjskih Mađara, koji su i nositelji novoga europskog projekta naziva "Lets build the European future together" – "Gradimo zajedno europsku budućnost". Iako Mađara u Rumunjskoj ima milijun i pol, oni su tamo nacionalna manjina jer čine oko 8 posto ukupnoga rumunjskog stanovništva, a manjina su i Romi kojih u Rumunjskoj živi gotovo milijun.

Rumunjski su Mađari ovim projektom povezali slične dijelove središnje i istočne Europe kojima je uglavnom zajednički mađarski jezik – od Njemačke, Mađarske i Srbije do Hrvatske, Slovačke i Poljske, te ugostili ukupno dvjestotinjak sudionika iz 10 različitih, a po mnogočemu srodnih europskih gradova i mjesta iz navedenih zemalja.

Uvodno je održana konferencija na kojoj su se svi sudionici predstavili karakterističnim životnim, kulturnim i gospodarskim karakteristikama, dok su idućeg dana predstavljeni tipični kulinarski specijaliteti. Hrvatsku je delegaciju na projektu predstavljala osmeročlana ekipa iz Brezničkog Huma predvođena načelnikom općine Zoranom Hegedićem i vlasnikom Vinarije Šafran dr. Josipom Tržecom, koji su uz kvalitetno predstavljanje općine Breznički Hum, Varaždinske županije i Republike Hrvatske, za sve okupljene na europrojektu priredili degustaciju odabranih vina Vinarije Šafran.

Ovome svakako vrijedi dodati i tradicionalan ukusni grah sa suhim mesom, kojega su pripremili brezničkohumski kuhari te tako okuse ovoga dijela Hrvatske prenijeli stotinama okupljenih Rumunja i njihovim gostima.

Put u Hrvatsku potrajao je čak 16 sati, a krivac tome je Vlad Tepeš s početka ove priče, čiji je dvorac u Branu pored Brasova delegacija obišla na povratku.