Predsjednik DVD Martijanec Saša Lenček (lijevo) s ponosom ističe da je predsjednik Milanović prihvatio je pokroviteljstvo te najavio svoj osobni dolazak u Martijanec Foto: DVD Martijanec

Predsjednik Republike pokrovitelj obilježavanja 125. godina osnutka DVD Martijanec

VV/DVD Martijanec | 22.11.2020. u 09:04h | Objavljeno u Našim krajem

Povijest vatrogastva sjeverozapadne Hrvatske iznimno je bogata, pri čemu vrlo značajno mjesto među najdugovječnijim organizacijama ove vrste ima DVD Martijanec. Ovo Društvo 2021. godine svečano će obilježiti 125 godina vlastitog požrtvovnog humanog rada, prisjećajući se pritom prigodno generacija martijanečkih vatrogasaca koji su pregršt svog slobodnog vremena nesebično posvetili zaštiti i sigurnosti vlastitog mjesta.

Pripreme za obilježavanje ovog visokog jubileja u punom su jeku, uz nastojanje da se sva događanja održe svečano, no prije svega u skladu s epidemiološkim mjerama vezanim uz zaustavljanje sveprisutne pandemije. S nadom u bolja vremena, Skupština DVD-a Martijanec donijela je zaključak da se proslava održi 2021. godine u svibnju, poznatom kao “mjesec zaštite od požara”.

U sklopu već započetih priprema, Predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću upućen je poziv za pokroviteljstvo nad samom svečanošću. Kako doznajemo od predsjednika DVD-a Martijanec Saše Lenčeka, predsjednik Milanović prihvatio je pokroviteljstvo te najavio svoj osobni dolazak u Martijanec na ovu svečanost.

Primljen je pritom poziv izaslanstvu DVD-a Martijanec na prigodan prijem u Ured predsjednika na Pantovčaku, čime će DVD Martijanec biti među vrlo rijetkim dobrovoljnim vatrogasnim društvima u zemlji koja su imala ovu čast, odnosno prvi kojem će na Pantovčaku domaćin biti upravo predsjednik Milanović.

Svečanu proslavu 125 godina DVD-a Martijanec sačinjavati će dva segmenta same manifestacije. Svoju prvu zastavu odnosno vatrogasni barjak Društva, star 125 godina, kojeg je osobno dao izraditi osnivač Društva i tadašnji vlastelin u Martijancu ban Pavao barun Rauch od Nyeka, martijanečki vatrogasci će pokloniti Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, dok će pritom na korištenje primiti novu istovjetnu repliku svog povijesnog barjaka.

Drugi najvažniji događaj u sklopu proslave biti će izdavanje monografije VZO Martijanec. U knjizi će na 300-tinjak stranica detalje iz zanimljive povijesti vatrogastva Martijanca i okolnih 8 mjesta, čija vlastita dobrovoljna vatrogasna društva korijene nalaze upravo u martijanečkom Društvu, čitateljstvu predstaviti Stjepan Kovaček, autor monografija kojima je sačuvana bogata povijest vatrogastva mnogih krajeva Lijepe Naše.