Predsjednik Općinskog vijeća Maruševca i dvoje nezavisnih vijećnika podnijelo ostavke

MGA/VV | 24.1.2020. u 09:59h | Objavljeno u Našim krajem

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec nezavisni Josip Špoljar podnio je ostavku, zajedno s dvoje nezavisnih vijećnika Brankom Mavrekom i Tomicom Korparom.

Kako pojašnjava Špoljar, ostavku podnosi zbog omalovažavanja i nekorektnog odnosa od strane izvršne vlasti. To se, kako opisuje, vidjelo i tijekom izglasavanja Proračuna za 2020. godinu pri čemu je u raspravi Općinskog vijeća detaljno iznio razloge zbog kojih nije podržao Proračun, ali njegove riječi nisu navedene u zapisniku sjednice, čak niti nakon njegova služenog zahtjeva za dopunom zapisnika. 

- Drugim rječima nije mi omogućeno da se uvaži moje mišljenje vezano za zapisnik, a kamoli za neke druge prijedloge koje sam sugerirao izvršnoj vlasti. Smatram da je to u cjelini nekorektan i neprofesionalan odnos prema meni i mojim suradnicima. Nezavisni vijećnici Branko Mavrek i Tomica Korpar predlagali su čitav niz kvalitetnih prijedloga za dobrobit mještana koji nisu prihvaćeni te su također odlučili dati ostavke. Sve nas će zamijeniti sljedeći po redu s nezavisne liste te se nadamo da će njihovi prijedlozi i njihov rad biti bolje prihvaćeni - kaže Špoljar te je u priopćenju nabrojao sve razloge zbog kojih nije podržao Proračun Maruševca za ovu godinu:

1. Nezavisni vijećnici nisu sudjelovali u pripremi prijedloga Proračuna iako smo dobili najveću podršku mještana Općine Maruševec kao nezavisna lista. Čak niti kao predsjednik Općinskog vijeća nisam pozvan od strane vodstva Općine da mi se prezentira što se planira uvrstiti u prijedlog Proračuna, nego su mi dokument poslali po komunalnom redaru (što puno govori o odnosu prema meni i mojim suradnicima).

2. Uz prijedlog Proračuna Općine Maruševec za 2020. godinu nije bilo rebalansa te izvršenje proračuna za 2019. godinu. Uobičajena je praksa da se prije donošenja Proračuna razmotre rebalans i izvršenje Proračuna tekuće godine. To su dokumenti iz kojih se vidi gdje su „probijena“ sredstva Proračuna, a koje stavke nisu realizirane te tako čine podlogu za izglasavanje Proračuna za novu godinu.

3. U Proračunu je vidljivo zanemarivanje pojedinih naselja: Selnik, Greda, Biljevec, Donje Ladanje i dr. Također smatram da pojedine stavke mogu biti puno manje (sredstva za proslavu Dana Općine, reprezentacija, informativni program) i da se taj novac može puno kvalitetnije iskoristiti u korist mještana. Ne odobravam promoviranje načelnika i zamjenika načelnika kroz medije proračunskim novcima.

4. Predviđena su i sredstva za sanaciju klizišta, a obrazloženje za to klizište je neprihvatljivo, čak i smiješno.

5. U Proračunu nije planirana izgradnja Sportsko-rekreacijskog centra Iva, za koji su se u prošlom proračunu planirala puno veća sredstva nego prethodnih godina uz obrazloženje da su se povećale cijene. To je unazad nekoliko godina bila značajna stavka pri donošenju Proračuna tako da je i to jedno od zanemarivanja ulaganja za naselje Donje Ladanje.

6. U Proračunu nije planirana izgradnja Društvenog doma u Selniku, za koji se u prethodnim godinama stalno planiralo 300.000 kuna.