Pravilnom prehranom do zdravlja u dječjem vrtiću Novi Marof

VV | 21.4.2021. u 18:07h | Objavljeno u Našim krajem

Cilj svakog roditelja je osigurati svome djetetu zdravo i sretno djetinjstvo, a kao dva ključna čimbenika na putu ostvarenja navedenog cilja, izdvajaju se pravilna i uravnotežena prehrana te tjelesna aktivnost djeteta.

Nažalost, promotrimo li statističke podatke, na lokalnoj, nacionalnoj pa i globalnoj razini, možemo zaključiti kako sve veći broj djece ima problema s prekomjernom tjelesnom masom pa i pretilošću koja predstavlja okidač za pojavu brojnih kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi. Upravo prehrana u ranoj i predškolskoj dobi, ima velik utjecaj na stvaranje prehrambenih navika djece, koja će kasnije u odrasloj dobi utjecati na zdravlje i kvalitetu života svakog pojedinca.

Djeca rane i predškolske dobi veći dio dana provode u odgojno obrazovnim ustanovama, gdje je uz kvalitetno planiran odgojno obrazovni rad prehrana djece na prioritetnom mjestu, a predškolska dob predstavlja najoptimalnije razdoblje u kojemu dijete izgrađuje i usvaja pravilne prehrambene navike. Pravilno izbalansirana prehrana važna je za očuvanje zdravlja, rast i razvoj djece, stjecanje imuniteta, fizički i mentalni razvoj, stoga je vrlo važno da već u ovoj najranijoj dobi utječemo na stvaranje pravilnih prehrambenih navika uz očuvanje note autohtonog.

Promišljanjem kako i na koji način možemo djeci približiti usvajanje pravilnih prehrambenih navika te pritom izbjeći negativne zdravstvene trendove, u Dječjem vrtiću Novi Marof pokrenut je projekt pod nazivom „Jedi pravilno-rasti zdravo“. Projekt je pokrenut na inicijativu ravnateljice Karoline Fotak, a u suradnji sa nutricionistima Anitom Car i Davorom Hostićem. Ciljevi projekta „Jedi pravilno - rasti zdravo“ su pružiti djeci kvalitetne, nutritivno i energetski izbalansirane obroke, educirati djecu kroz radionice, te educirati djelatnike i roditelje, bez čije pomoći i suradnje ne možemo očekivati željene rezultate.

Važno je istaknuti kako samo zajedničkom sinergijom, primjerom, ustrajnošću i pozitivnim stavom može doći do ostvarivanja postavljenog cilja koji je utkan u slogan vizije Dječjeg vrtića Novi Marof „Sretno dijete-zadovoljan roditelj i uspješan odgajatelj“. Ovim projektom Dječji vrtić Novi Marof postaje vrtić sa pravilno koncipiranim sustavom prehrane te educiranim roditeljima, odgajateljima, kuharima, a prije svega djecom koja će usvajanjem pravilnih prehrambenih navika koračati u zdraviju budućnost. Sam projekt podržao je osnivač, Grad Novi Marof, na čelu s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem.

novi_marof_vrtic_zdravlje_2.jpg