Prate EU trendove: Solarna autobusna nadstrešnica i klupe u općini Vidovec Foto: Općina Vidovec

Prate EU trendove: Solarna autobusna nadstrešnica i klupe u općini Vidovec

I.D./Varaždinske vijesti | 11.11.2016. u 17:28h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Vidovec okrenula se održivom razvoju i korištenju održivih zelenih tehnologija te drži korak s europskim trendovima vezanim uz zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a to potvrđuju novi projekti kojima se kontinuirano unapređuje kvaliteta života njihovih mještana.

Naime, nakon što je pokrenut projekt zamjene postojećih rasvjetnih tijela ekološki čistom i učinkovitijom LED rasvjetom u naseljima Domitrovec i Budislavec, ovih je dana u sklopu projekta "Općina Vidovec - prijatelj djece" u Vidovcu postavljena solarna autobusna nadstrešnica, dok su ispred Područne škole u Nedeljancu i NK Tužno postavljene solarne "EasyTab" klupe. Ukupna vrijednost ove dugotrajno isplative investicije iznosi oko 110.000 kuna.

Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, inače član Predsjedništva Odbora regija EU te politički koordinator Europske pučke stranke za ENVE povjerenstvo, u svom radu u Bruxellesu poseban je naglasak stavio upravo na područje zaštite okoliša, klimatskih promjena i energije, stoga i u projektima Općine Vidovec planira i primjenjuje pametnu tehnologiju te solarna i energetski učinkovita rješenja.

- Danas je u EU veliki naglasak stavljen na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Općina Vidovec želi i može održati korak s aktualnim europskim trendovima. Potpuno autonomna Energomobil autobusna nadstrešnica koja je postavljena na autobusnom stajalištu u Vidovcu prva je solarna autobusna nadstrešnica u Varaždinskoj županiji i u ovom dijelu Hrvatske. Namijenjena je olakšanju svakodnevnog putovanja naših mještana dajući im mogućnost punjenja mobitela i tableta te korištenja WiFi-a . Solarne "EasyTab" klupe u Nedeljancu i Tužnom omogućit će našim učenicima, ali i svim drugim mještanima, da uz razgovor i odmaranje ujedno mogu i puniti svoje mobilne uređaje, a također će imati i HotSpot zonu za besplatno korištenje interneta. Uz sve navedeno, važno je istaknuti kako su ovi proizvodi u potpunosti osmišljeni i proizvedeni u Hrvatskoj – istaknuo je Hranić.