Povorka vatrogasaca u Malom Bukovcu "Vatrogasci su nam jedina snaga koja nas štiti od ugroza"

VV | 5.5.2024. u 20:40h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon subotnje svečane sjednice Općinskog vijeća, proslava Dana općine Mali Bukovec nastavljena je u nedjelju. Program je počeo svetom misom za vatrogasce u crkvi svete Katarine u Malom Bukovcu, a uslijedila je povorka vatrogasaca povodom blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Općine Mali Bukovec.

Vatrogasna zajednica Općine Mali Bukovec u svom sastavu ima četiri dobrovoljna vatrogasna društva, a jedno od njih, najstarije i središnje u općini je DVD Mali Bukovec, uz koje djeluju i DVD-ovi Županec, Lunjkovec i Novo Selo Podravsko. DVD Mali Bukovec broji stotinjak članova u svim sekcijama, od pomlatka, mladeži do natjecateljske ekipe. Načelnik Općine Mali Bukovec, Darko Marković, podsjetio je da je DVD Mali Bukovec osnovan daleke 1887. godine.

- Unatrag osamdesetak godina prve nedjelje koja slijedi nakon blagdana svetog Florijana tradicionalno se kod nas u Malom Bukovcu, u crkvi svete Katarine održava misa za vatrogasce iz cijele Župe Veliki Bukovec kojoj naša općina pripada, a u procesiji sudjeluje stotinjak vatrogasaca. Vatrogasci su nama u Malom Bukovcu, kao i u svim ostalim ruralnim jedinicama lokalne samouprave ovakve veličine, zapravo jedina snaga koja nas štiti od svih ugroza. Moramo ih čuvati, paziti i opremati, stoga Općina svake godine izdvaja sve više sredstava za njih. Ove godine tako imamo u planu nabavku dvaju kombija za naše DVD-ove, u planu je i nabavka novijeg navalnog vozila, a u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Varaždinske županije i s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom dogovorena je isporuka cisterne kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Cisterna će nam itekako dobro doći jer na području naše općine je šuma Križančija površine od 650 hektara bukve, graba i hrasta te bi bilo strašno da se tamo nešto dogodi, da dođe do požara. Moramo biti spremni i na takve stvari – rekao je načelnik Marković.

Mario Milner, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec zadovoljan je što su se i ove godine na tradicionalnoj misi i povorci okupili brojni vatrogasci.

- Okupljamo se kako bi svečano proslavili blagdan našeg zaštitnika svetog Florijana. Iako su u smislu dobrovoljnog vatrogastva sada doista teški dani, mi smo jedna od rijetkih udruga vatrogasaca koja svojim dobrovoljnim radom i požrtvovnošću svakodnevno sudjeluje ne samo u protupožarnoj preventivi, već i u društvenim događanjima na području našeg mjesta, ali i regije. Imamo članove od onih najmlađih, zatim tinejdžera, do mladeži koja sudjeluje na natjecanjima i u aktivnostima u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani. Nadam se da ćemo tu tradiciju i požrtvovnost koju DVD Mali Bukovec njeguje unazad 137 godina prenijeti i na naše najmlađe – izjavio je Milner. Posebno je naglasio da DVD Mali Bukovec u svojem sastavu ima Puhački orkestar koji broji dvadesetak članova.

- Prate nas na svim našim događanjima, ali ne samo nas, već i vatrogasce iz cijele Varaždinske županije na državnim smotrama i natjecanjima. Uskoro će se u Koprivnici održati državna smotra puhačkih orkestara, gdje će naš Puhački orkestar DVD-a Mali Bukovec predstavljati naše vatrogasce, ali i vatrogasce iz cijele Varaždinske županije. Pred sedam godina i sami smo bili domaćini 33. susreta vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske vatrogasne zajednice, gdje smo u Malom Bukovcu ugostili 22 orkestra s ukupno 630 puhača. Događaj je to koji je uvelike pomogao promociji limene glazbe u bukovečkom kraju i zanimanju mladih za tu glazbu, stoga je ovo prilika da i našem orkestru te njegovom voditelju gospodinu Josipu Povijaču zahvalimo na trudu i radu – zaključio je Milner.

Obilježavanje Dana općine Mali Bukovec nastavit će se u nedjelju, 12. svibnja priredbom djece iz Dječjeg vrtića „Krijesnica” povodom Majčinog dana. Priredba će se održati u Društvenom domu u Malom Bukovcu od 17 sati, a tom će prigodom članice Udruge žena Mali Bukovec organizirati humanitarnu prodaju kolača. U četvrtak, 16. svibnja u 15 će sati u centru naselja Mali Bukovec početi sportske igre umirovljenika, a obilježavanje Dana općine završit će u nedjelju, 18. svibnja 5. natjecanjem u kuhanju kotlića koje će u centru Malog Bukovca početi u 14 sati, uz voditelja Kristijana Petrovića – Kikija i sudačku komisiju sastavljenu od vodećih kuhara Hrvatskog kuharskog saveza i Udruge kuhara Varaždinske županije.