Povorka "Po staza naših starih" u srijedu stiže u Novi Marof

Varaždinske vijesti | 8.7.2017. u 19:24h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

"Po staza naših starih" okupljanje je Hrvata koji žive razasuti po cijeloj Europi. Tijekom 10 dana na tlu četiri države (Hrvatske, Mađarske, Češke i Slovačke) ovaj program želi istaknuti zajedničko povijesno, kulturno, etnografsko i jezično nasljeđe kroz susrete i kulturno-umjetničke programe.

Prije gotovo 500 godina 150.000 Hrvata, uglavnom iz Slavonije, Hrvatskog primorja i sjeverozapadne Bosne, bježi pred Turcima u tadašnju zapadnu Ugarsku. Ostaju živjeti po cijeloj Europi. Povorka sjećanja na njih ove godine krenula je 7. srpnja iz Bakra.

U srijedu, 12. srpnja, kroz Novi Marof će proći tridesetak mladih koji su pošli putevima predaka. Sudionici putovanja su plesači, orkestar, dva konja s konjanikom i kočijom. U 19 sati kreće povorka od Osnovne škole Novi Marof do Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" u kojoj će sudjelovati svi sudionici ove manifestacije zajedno s KUD-om Remetinec, KUD-om "Marof" i KUD-om "Ljuba voda" iz Ljubeščice, te članovima projekta "Grofica Lujza" pod vodstvom Tibora Martana. Kod Kulturnog centra bit će izveden kulturno-umjetnički program svih sudionika, a moći će se pogledati i film o Ivanu Rabuzinu, "Ključ sreće". Nakon filma slijedi večera i druženje, a putnici će i prenoćiti u Novom Marofu.

Povorka sjećanja završava 16. srpnja u Slovačkoj, koja je najsjevernija točka selidbenoga vala iz 16. stoljeća, dokle su dospjeli Hrvati. Organizator putovanja je Franjo Pajrić, predstavnik Gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. Suorganizatori su općine i gradovi, mjesta koja dobro čuvaju svoje hrvatske korijene.

Označeno u