Povodom rođenja djeteta nepoznati vandali im devastirali dvorište

D.P./Varaždinske vijesti | 31.3.2017. u 11:53h | Objavljeno u Našim krajem

Sipanje je već pomalo zaboravljen narodni običaj, no u nekim dijelovima Hrvatske, posebno Podravine i dalje se prakticira. Tim se običajom na neobičan i mnogi bi rekli, zločest način slavi rođenje djeteta tako da poznanici i susjedi novopečenim roditeljima dvorište “ukrase” slamom, perjem, brašnom, jajima, piljevinom...

Vladimir Novosel iz Jalžabeta i njegova obitelj sipanje su prošlog tjedna doživjeli u vlastitom dvorištu i to ih nije nimalo razveselilo.

sipanje1

- To je strašno, to nije slavlje nego vandalizam - smatra Vladimir Novosel koji je slučaj prijavio Općini Jalžabet, odnosno komunalnom redarstvu, no do danas bez vijesti o počiniteljima.

- Nemam želje za osvetom niti ništa slično, ali želim ukazati na to da je ovaj običaj besmislen i da se treba ukinuti. Moja sestra je lani dobila nagradu za najljepšu okućnicu u općini Jalžabet, a danas je ta okućnica puna slame i perja. Svaki grm, kojeg ona pomno uređuje je zaprašen s nečim,a sve se to dogodilo usred noći kada smo spavali - kazao nam je Vladimir Novosel koji nam je otkrio kako je povod vandalizma bilo rođenje njegovog unuka.

No, umjesto da cijeli tjedan slavi, obitelj Novosel već danima pokušava očistiti dvorište.

- Moja sestra je kupila i specijalni usisivač za otvorene prostore koji je platila 1000 kuna, ali ni s njim ne uspijevamo očistiti dvoriše. Osim toga, vandali su nam prosuli brašno u ventilatore automobila tako da nam po unutrašnosti leti brašno. Meni to nije smiješno niti zabavno. Ja mislim da je kažnjivo djelo ući u tuđi posjed i uraditi takvu štetu - smatra Vladimir Novosel.

sipanje2

Inače, ovaj je običaj dugo vremena prisutan našim prostorima i dok neki vjeruju kako se radi o proslavi rođenja djeteta, drugi smatraju da je to zločestoća i glupost. O tom je običaju autorica Petra Slobodnjak lani snimila i dokumentarni film naziva - Sipanje.

Označeno u