Povodom Dana općine i 30. jubileja u Gornjem Knegincu održana svečana sjednica i otvorena nova općinska zgrada

MGA | 21.7.2023. u 21:00h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Gornji Kneginec 22. srpnja slavi Dan općine i Magdalenje, svetkovinu Sv. Marije Magdalene, zaštitnice kneginečke župe, osnovane prije više od dva desetljeća. Tijekom cijeloga tjedna održava se svečani program, a ove je godine sve u znaku obilježavanja 30 godina od osnivanja Općine, čije se sjedište seli u novu zgradu.

Tako je i svečana sjednica Općinskog vijeća ove godine prvi puta održana u novoj dvorani preuređene zgrade koja je nekad služila kao osnovna škola i dječji vrtić, a sad postaje novo administrativno sjedište Kneginca. Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća, održanog večeras uoči svetkovine Magdalenja i blagoslova zgrade, mještani su imali priliku obići nove prostorije općinske uprave.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća nazočili su brojni uzvanici među kojima je bila izaslanica Vlade RH i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, saborski zastupnik Siniša Jenkač, varaždinski župan Anđelko Stričak, načelnik Policijske uprave Varaždinske Predrag Benčić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnik Sv. Ilije Marin Bosilj, načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić, načelnik Bednje Damir Poljak, načelnik Beretinca Nikola Žganec, načelnik Jalžabeta Rajko Solar, vlč. Ivica Puškadija, predsjednici općinskih vijeća te općinski vijećnici s područja Varaždinske županije te predstavnici drugih javnih institucija i društvenog života županije.  

Okupljene je prvo pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Gornjeg Kneginca Marko Brezovac istaknuvši veliki povijesni značaj građevine u kojoj se nalaze i "u kojoj su odrasle brojne generacije".

Načelnik Općine Goran Kaniški, osvrnuvši se na jubilarnih 30 godina općine Gornji Kneginec, naglasio je da je, između ostalih, općina od "varaždinskog smetlišta pretvorena u jednu od najrazvijenih općina u Hrvatskoj s najboljom poslovnom zonom".

- Kad sam prije dvadeset godina došao na čelo Općine bila su to turbulentna vremena. Svi se sjećate onih prosvjeda protiv odlagališta - prisjetio se načelnik Kaniški istaknuvši kako je na kraju odlagalište ipak zatvoreno i Kneginec se počeo razvijati u novom smjeru. 

- Nekad su naši stanovnici išli raditi u Varaždin; u Varteks, VIS, Bobić, a danas je obrnuto, dolaze iz grada ovdje raditi - kaže Kaniški dodavši da je u međuvremenu u poslovnoj zoni ostvareno oko dvije milijarde kuna ulaganja i otvoreno preko tisuću novih radnih mjesta, a najavio je i nove investicije u poslovnoj zoni za koje su već ishođene potrebne dozvole.

Saborski zastupnik Siniša Jenkač kaže da je općina Gornji Kneginec najbolji dokaz da bez općina nema ni razvoja na lokalnom nivou, a čestitkama na svim dosadašnjim postignućima pridružio se i župan Anđelko Stričak.

Nakon svečane sjednice i dodjele nagrada prikazan je i dokumentarni film o 30 godina Općine te je uz blagoslov župnika svečano otvorena novouređena zgrada. Uz zakusku i glazbu i članice kneginečkih udruga pripremile su razne domaće delicije, a nakon toga slijedi zabavni program u šatoru u Turčinu uz svirku Slavonskih lola. 

Dobitnici ovogodišnjih nagrada su Đuro Keretić i Biciklistički klub Kneginec

Općinsko je vijeće ove godine odlučilo nagradu za doprinos ugledu i promociji Kneginca u zemlji i svijetu dodijeliti Biciklističkom klubu Kneginec iz Donjeg Kneginca, a nagradu za životno djelo Đuri Keretiću iz Varaždin Brega koji je bio prvi načelnik Općine Gornji Kneginec.

Đuro Keretić dugogodišnji je djelatnik Hrvatskih željeznica u kojima je radio od 1957. do 1991. godine kao prometnik u Kotoribi, Novom Marofu, Zlatar-Bistrici i najduže u Turčinu. Početkom devedesetih godina priključuje se Hrvatskoj seljačkoj stranci gdje je obnašao funkciju predsjednika ogranka Kneginec, a 1993. godine izabran je za prvog načelnika Općine Gornji Kneginec. Iz svog načelničkog mandata ističe se: završetak ambulante, završetak kuće za obitelj poginulog branitelja iz Donjeg Kneginca, uređenje parkirališta na temeljima starog vatrogasnog doma na sadašnjem Trgu vlč. Zvonka Rabuzina, proširenje groblja i inicijativa za zatvaranjem deponije u Turčinu. Aktivno je sudjelovao u radu općine kroz razne aktivnosti: uređenje crkvenih prostora kamenom u crkvi Sv. Marije Magdalene te stepeništa iz crkve u pastoralni centar. Radio je na izgradnji potpornih zidova na Malom vrhu (od Školske do Svete Ane) koje je ručno oblagao.

Biciklistički klub Kneginec svake godine sudjeluje u biciklističkim utrkama na prvenstvu i kupu Hrvatske. Prošle je godine klubu bilo povjereno organiziranje prvenstva Hrvatske dok je ove godine uspješno organizirao "Uskrsnu nagradu Općine Gornji Kneginec" koja je okupila rekordan broj natjecatelja iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije čime je utrka poprimila i međunarodni karakter.

Događanja u sklopu proslave Dana općine i Magdalenja

Program proslave Dana općine i Magdalenja već je počeo proteklog vikenda organizacijom tradicionalnog šaranskog kupa, likovne kolonije, teniskog i nogometnog turnira i prezentacijom vatrogasaca. Program se nastavio tijekom tjedna sportskim igrama kneginečke Udruge umirovljenika i Danom otvorenih vrata udruge za rekreaciju "Žene u formi" te pokaznom vježbom vatrogasaca. Vikend je rezerviran i za zabavan dio programa tako da se u šatoru na Trgu dr. Franje Tuđmana u Turčinu u petak održava koncert Slavonskih lola, dok je u subotu na pozornici grupa Vigor. U nedjelju je na rasporedu još i turnir u boćanju na rekreacijskom centru Mozdernjak.

Tijekom cijelog tjedna u crkvi sv. Marije Magdalene slavi se svetkovina župne zaštitnice uz trodnevnicu i veliko misno slavlje u subotu.