Potpisivanje ugovora s novim stipendistima Novog Marofa

VV | 3.2.2018. u 16:11h | Objavljeno u Našim krajem

U Maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu u subotu, 3. veljače 2018. godine, novi stipendisti potpisali su ugovore s Gradom Novim Marofom u akademskoj godini 2017./2018.

Grad Novi Marof u aktualnoj akademskoj godini stipendira 34 studenata. Prema odluci gradskog Povjerenstva za dodjelu stipendija, 13 je stipendija po socijalnom kriteriju te 21 po kriteriju nadarenosti. U gradskom je proračunu rezervirano 420.000 kuna za stipendiranje. Valja napomenuti kako dio studenata s područja Grada Novog Marofa ostvaruje pravo na državne stipendije.
Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je bio na potpisivanju ugovora sa zamjenicima Ivanom Tukom i Ivicom Šantekom, istaknuo je da Grad pri dodjeli stipendija vodi računa o STEM području i deficitarnim zanimanjima te najavio i stipendije za učenike.

– Zahvaljujući državnim stipendijama, STEM i socijalnim, imamo nešto manje stipendista, njih 34 koji su ostvarili mogućnost stipendije. Neki su ostvarili državne stipendije pa je nama omogućeno da ove godine damo stipendije i za učenike. Počeli smo pripremati odluke i učeničke stipendije bit će u travnju, a stipendirat ćemo 15-ak učenika za deficitarna zanimanja. Nadamo se da će biti više posla na području Varaždinske županije i u cijeloj Hrvatskoj te da naši studenti neće morati preko granice – izjavio je gradonačelnik Jenkač, koji je podsjetio da Grad Novi Marof već godinama stipendira studente.

Na potpisivanju ugovora predsjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija Grada Novog Marofa Mihaela Rutić također je čestitala stipendistima i poželjela im uspješno studiranje.
Mjesečni iznos stipendije iznosi 600 kuna za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije te 800 kuna za one koji studiraju na području ostalih županija i Gradu Zagrebu te izvan Republike Hrvatske. Potpisani ugovori o stipendijama predviđaju da se one dodjeljuju tijekom 10 mjeseci, odnosno za razdoblje od 1. listopada prošle do 31. srpnja ove godine.
Među stipendiranim studentima je i Valerio Puškadija, student druge godine na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, koji je prvi put dobio stipendiju Grada Novog Marofa.

– Stipendija će uvelike pomoći, prvenstveno mojim roditeljima da se riješe brige što se tiče fakulteta i nekih drugih troškova. Ja moram redovito prolaziti godine, potruditi se i redovito polagati ispite. To mi ne bi trebao biti problem – rekao je Puškadija.

Ne samo kao financijsku pomoć stipendiju vidi Marijana Neuberg, majka Doroteje, studentice prve godine biotehnologije Sveučilišta u Rijeci.

– Za naš kućni budžet stipendija puno znači, ali to je i priznanje njoj kao studentici koja je kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje puno radila i postigla puno uspjeha. Ovo je kruna njezinog truda – kazala je Neuberg.