Potpisana Povelja Velike Gorice i Lepoglave: Dva grada po prvi puta povezana preko sporta Foto: Grada Lepoglava

Potpisana Povelja Velike Gorice i Lepoglave: Dva grada po prvi puta povezana preko sporta

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.1.2018. u 18:20h | Objavljeno u Našim krajem

Zajednica športskih udruga Grada Lepoglave i Velike Gorice već određeno vrijeme njeguju prijateljske odnose, a nakon posjete velikogoričkih sportskih djelatnika, oni lepoglavski uzvratili su posjetu Velikoj Gorici te je sportska suradnja sada dignuta na još jednu višu razinu.

Naime, u velikogoričkoj Gradskoj upravi potpisana je Povelja o športskoj suradnji između dviju sportskih zajednica. Riječ je o pilot projektu kojim će se nastojati razvijati sport na lokalnoj razini, a Lepoglavi i Velikoj Gorici uskoro bi se trebali priključiti Zadar, Pula i Virovitica.

Uz čelne ljude lepoglavske sportske Zajednice, predsjednika Ivice Rudeca i tajnika Damira Kužira supotpisnici Povelje su i predsjednik goričke sportske Zajednice Goran Kovačić i tajnik Davor Štuban. Veliku podršku ovoj inicijativi dao je i peti supotpisnik Povelje Siniša Krajač, Pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora zadužen za lokalni sport.

- Zahvaljujem vam na pruženoj ruci prijateljstva jer u odnosu na vas kod nas je poimanje sporta na nešto drugačijoj razini. Kod to počiva na rekreaciji, a da smo Grad sporta potvrđuje podatak kako smo 2015. godine dobili nagradu za mali europski grad sporta – kazao je prilikom potpisivanja Povelje tajnik lepoglavske Zajednice, Damir Kužir.

- Ovo je kruna jedne ideje i vjerujem dobre suradnje u kojoj ćemo zajedničkim snagama participirati u fondovima Europske unije. Vjerujem kako će sve ovo sada ići još brže – dodao je tajnik goričke športske Zajednice, Davor Štuban.

Uz predstavnike športskih Zajednica, potpisivanju je nazočio i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač te njegove kolege s goričke strane, Ervin Kolarec i Krešimir Ačkar.

- Dosad smo se povezivali s drugim gradovima putem kulture, glazbe i vatrogastva, a sad radimo zanimljiv zaokret koristeći univerzalni jezik sporta. Ovo je jedna dobra sportska priča u kojoj se dva grada po prvi puta povezuju preko sporta. Mi imamo volju i entuzijazam za sport i to je prepoznato, a ova povelja je dobra početna stavka i zalog za buduću suradnju koju će iznijeti sportaši. Na nama je da omogućava infrastrukturu za rad, a na sportašima da tu istu infrastrukturu oplemene. Ovo je dobar početak - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

U narednim će se mjesecima definirati opseg suradnje te konkretizirati prve zajedničke aktivnosti kojima će oživjeti sama Povelja i suradnja među sportskim kolektivima Lepoglave i Velike Gorice. Kako se u Hrvatskoj još nije zabilježio ovakav primjer formalne suradnje sportskih zajednica, pred lepoglavskim i goričkim sportskim djelatnicima puno je posla da utabaju pravi put za daljnje povezivanje ostalih sportskih zajednica.