Potpisan ugovor za solarnu elektranu u Gornjem Knegincu Foto: Općina Gornji Kneginec

Potpisan ugovor za solarnu elektranu u Gornjem Knegincu

Varaždinske vijesti | 3.3.2021. u 16:04h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Gornji Kneginec objavila je Javni natječaj za davanje prava služnosti nekretnine u vlasništvu Općine Gornji Kneginec, na rok od 30 godina, na dijelu zemljišta na području bivšeg odlagališta komunalnog otpada u Gornjem Knegincu.

Sadržaj prava služnosti obuhvaća pravo na izgradnju, korištenje i održavanje solarne elektrane. Prostornim planom uređenja Općine Gornji Kneginec zemljište je rezervirano za izgradnju sunčane elektrane, a površina zemljišta za koju se daje pravo služnosti iznosi 60.000 m2. Na natječaj su pristigle dvije ponude, od kojih je kao najpovoljnija odabrana ponuda ponuditelja Prokon d.o.o. Varaždin.

Temeljem odluke Općinskog vijeća o prihvaćanju ponude, načelnik općine Gornji Kneginec Goran Kaniški u srijedu, 3. ožujka, potpisao je ugovor o osnivanju prava služnosti koje obuhvaća izgradnju, korištenje i održavanje solarne elektrane, dok je ispred tvrtke Prokon d.o.o. ugovor potpisao direktor Krunoslav Pokos.

- Na ovaj način revitalizirat će se dio saniranog bivšeg odlagališta otpada, te će se postići viša razina uređenosti i održavanja navedenog dijela zemljišta, što je od izuzetne važnosti za stanare tog dijela Topličke ulice. Navedeni način revitalizacije trajno zatvorenog i saniranog odlagališta otpada kroz izgradnju solarne elektrane nazivne snage 4 megawata, trenutno je jedinstven na području Republike Hrvatske te će uz proizvodnju električne energije, značajno doprinjeti i uređenju tog prostora kao i donijeti financijske benefite Općini Gornji Kneginec - poručili su iz Općine.