Potpisan ugovor o projektiranju optičke internetske mreže u općini Sračinec Foto: Općina Sračinec

Potpisan ugovor o projektiranju optičke internetske mreže u općini Sračinec

Varaždinske vijesti | 16.4.2019. u 11:21h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Općine Sračinec potpisan je ugovor o projektiranju optičke internetske mreže koja će se graditi u općini Sračinec. Ugovor je u ime Općine Sračinec potpisao načelnik Božidar Novoselec, a u ime izvođača, koji je posao dobio na natječaju, Stanislav Magić, direktor i vlasnik tvrtke Infrastruktura d.o.o.

- Danas smo potpisali ugovor o projektiranju, nakon čega je naš zadatak i ishođenje građevinske dozvole. Jedan od glavnih poslova je utvrđivanje pravog stanja i mogućnosti koje imamo za postavljanje optičke mreže. Osim toga, utvrdit ćemo i vrijednost investicije. Rok za realizaciju ovog projekta je šest mjeseci, nakon čega bismo trebali imati i građevinsku dozvolu - rekao je Stanislav Magić, direktor Infrastrukture d.o.o.

Ideja projekta je da se optička infrastruktura dovede do svakog kućanstva u Sračincu i Svibovcu Podravskom, čime se trajno i najkvalitetnije rješava problem brzog pristupa internetu. Mreža koja će se postavljati bit će tzv. otvorenog tipa, tj. omogućit će svim operaterima da ju unajme i da krajnjim korisnicima ponude svoje usluge preko nje. Optički kablovi će se postavljati na niskonaponske stupove, gdje god je to moguće, a na mjestima gdje nije moguće, radit će se mikro-rov.

Paralelno s projektiranjem, Općina Sračinec će prikupljati suglasnosti za izvođenje priključka na objekt. Priključci će za mještane biti besplatni.

- Želimo biti jedna od prvih općina koje će uvesti optički Internet i omogućiti baš svakom kućanstvu da se na njega spoji. Znamo koliko je brzi internet postao neophodan i za individualne korisnike, a osobito za gospodarstvo. Ovaj je projekt izuzetno zahtjevan, želimo pronaći model kako ga realizirati uz što manje zadiranja u izgrađene ceste - naglasio je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Treba istaknuti da su izuzetno rijetki gradovi i općine, čak i u EU, koji su u potpunosti opremljeni optičkom internetskom infrastrukturom. Vrijednost potpisanog ugovora je 190.000 kuna plus PDV.