Postavljanje klopoca uvod u dobru berbu na Jalžabetskom gorju

Dražen Pomper | 5.8.2018. u 13:08h | Objavljeno u Našim krajem

Na Pustičkim obroncima Jalžabetskog gorja započele su prve pripreme za ovogodišnju dobru vinsku berbu. Članovi Udruge vinogradara i vinara općine Jalžabet, obilježili su Blagdan svetog Bartola, vinogradarski praznik kojim  počinje postavljanje  „klopoca“ po vinogradarima, čija buka bi trebala čuvati vinograde od ptica, koje se znaju dobro pogostiti sa zlatnim bobicama u vrijeme zriobe  grožđa.

Da cijeli uloženi jednogodišnji trud oko vinograda ne dođe u nikakvu opasnost u vinogradu iznad Leštakovca, član udruge Crnko Antuna i njegova vrijedna familija postavili su  prvi „klopotec“ uz pomoć susjeda i pajdaša iz udruge. To je dobro iskorišteno za prekrasno druženje uz odličnu hranu, mesni proizvodi na  žaru, klipiči, orehnjača i makovnjača,  i vrhunsko crno i bijelo vino, te uz klasne naše muzikaše.

Sve je odlično pripremljeno i odrađeno u  organizaciji gazdarice Crnko kako voli reći i naglasiti suprug Antun, on je samo pomoćni radnik koji pomaže u vinogradu, zna se ustvari tko je prava  gazdarica i doma i u vinogradu. Odlična atmosfera, druženje, uz predsjednika udruge Stanislava Crnka, ekipu iz sjene, tradicionalna druženja u  vinogradarima gdje domaćini uvijek otvorena srca i sa veseljem ugoste sve svoje vinske prijatelje zalog su da vinogradarstvo ovog kraja ima uz staru tradiciju i svijetlu budućnost.

Dobrim ljudima, uz naporan cjelogodišnji rad u vinogradu, svi vinogradarski blagdani su pravo vrijeme da se i vinogradari nagrade za težak i predan trud.Ove godine će berbe sigurno doći kalendarski ranije, pripreme su pod kontrolom i stvari idu svojim tokom. Dokaz  da prave vinske kapljice ima u izobilju i da su vinogradari postali i pravi podrumari lijepo je da se to svaki put i dokaže na našim tradicionalnim okupljanjima.

 

Označeno u